NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kerajaan PH-BN Perak tetap diteruskan walaupun tidak selari Persekutuan


IPOH:
Kerajaan Negeri Perak yang sudah dibentuk ketika ini menerusi kerjasama Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) tetap akan diteruskan walaupun tidak selari dengan kerajaan Persekutuan yang akan dibentuk kelak.

Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, perkara itu telah dimuktamadkan dan kerajaan negeri yang sudah dibentuk sekarang akan berjalan seperti biasa.

Menurutnya, pembentukan kerajaan Persekutuan berbeza dengan negeri kerana di peringkat Pusat terdapat banyak parti.

“Tak ada (kerjasama BN-PH di Perak dikaji semula). Kita telah muktamadkan seperti mana yang sepatutnya sebab fokus kini ialah untuk memulakan kerja-kerja membangunkan negeri saya, tak boleh lewatkan.

“Di Pusat ada beberapa parti, PH, PN, BN, GPS, GRS, Warisan banyak parti tapi di Perak ada tiga sahaja, BN, PN dan PH. Jadi, dengan mudah kita buat keputusan dan kita teruskan apa yang kita buat, sebab itu kita sudah mula.

“Selepas saya mengangkat sumpah Menteri Besar dan exco angkat sumpah, hari ini kita terus dengan mesyuarat exco pertama dan selepas ini sidang DUN, kita ‘move on’,  jalan terus,” katanya dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat exco di sini hari ini.

Sementara itu, Saarani berkata, dalam mesyuarat pertama exco kerajaan negeri hari ini, beliau telah meminta agar semua parti meminimumkan kepentingan politik masing-masing kerana pilihan raya sudah selesai.

Katanya, selain itu semua parti diminta supaya tidak mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang berbaur perkauman atau yang boleh mengguris perasaan rakyat.

“Selain itu kita minta semua perkara dibawa dalam perbincangan. Kita juga setuju ini bukan kerajaan PH, bukan juga kerajaan campuran tetapi yang ada hanya kerajaan negeri perak Darul Ridzuan, satu nama sahaja,” katanya.

Menurutnya, pada mesyuarat exco hari ini beliau memberi peluang kepada semua exco untuk berucap dan semuanya menjurus kepada hal yang sama iaitu bagaimana hendak menyatukan hati masing-masing, mengurangkan segala ketegangan dan meminimumkan segala perbezaan,  meletakkan perbezaan di luar dan cari titik pertemuan untuk membangunkan negeri perak.

“Saya gembira sebab saya telah memulakan dengan baik dan kita telah melepasi fasa pertama kerana saya ada sedikit pengalaman. 

“Kita sudah memulakannya, kita bersama-sama berikrar untuk kita mengetepikan segala kepentingan diri dan hanya fokus kepada kepentingan rakyat perak sahaja, semua exco setuju tadi,” katanya. – UTUSANKomen: .Tamak sangat nak jadi MB, sekarang tersepit... nak cakap apa lagi
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo