NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jumlah mangsa banjir semakin meningkat

Penduduk yang tinggal berhampiran sungai seperti Sungai Golok di Rantau Panjang kini berdepan risiko banjir sekali lagi. (Gambar Facebook)

PUTRAJAYA: Sebanyak 1,817 mangsa banjir daripada 488 ketua isi rumah kini ditempatkan di 22 buah pusat pemindahan sementara (PPS) di enam negeri terjejas akibat banjir setakat 4 petang ini, menurut Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

NADMA memaklumkan Kedah, Pulau Pinang dan Melaka adalah negeri terbaharu dilaporkan terkesan bencana banjir selepas Selangor, Kelantan dan Johor dengan sembilan daerah di kesemua negeri itu masih terjejas.

Di Selangor, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) telah menghantar pam ke kawasan Meru, Klang bagi membantu mempercepatkan aliran air keluar ke sungai daripada kawasan banjir.

“Memandangkan air di kawasan kediaman masih tinggi, usaha ini diharapkan dapat membantu proses pengeringan.

“Usaha yang dilakukan kerajaan negeri dengan sokongan JPS ini akan diteruskan di kawasan-kawasan lain yang mengalami masalah sama,” menurut kenyataan itu.

NADMA memaklumkan, dua jajahan di Kelantan iaitu Pasir Mas dan Tanah Merah terkesan banjir setakat 6 petang tadi.

Di Johor pula, aras air di Stesen Sungai Siam di Kampung Sungai Siam di Lembangan Sungai Johor diramalkan melepasi aras bahaya sebanyak 0.02 meter pada 6 petang hari ini.

“Penduduk di kawasan rendah diarahkan untuk siap siaga dan patuh arahan jika diarahkan berpindah.

“Terdapat tiga PPS telah diaktifkan di daerah Segamat setakat 6 petang tadi,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, NADMA memaklumkan penduduk terutamanya di kawasan dijangka banjir diminta berwaspada dan peka dengan arahan pihak berkuasa selain boleh mendapatkan maklumat dan amaran semasa menerusi laman web publicinfobanjir.water.gov.my, Facebook: PubliclnfoBanjir dan Twitter @JPS InfoBanjir.

Orang ramai juga boleh muat turun aplikasi myCuaca di Google Play dan App Store bagi mendapatkan maklumat cuaca yang terkini serta sahih daripada MetMalaysia, selain diingatkan supaya peka dan patuh kepada arahan dikeluarkan pihak berkuasa untuk berpindah sekiranya diarahkan.

JPS hari ini telah mengeluarkan notis kesiapsiagaan kemungkinan banjir kilat bagi enam negeri melibatkan Johor, Terengganu, Kedah, Sabah, Sarawak dan Selangor.

Terdapat risiko berlakunya banjir kilat di beberapa lokasi di negeri berkenaan sekiranya hujan lebat atau ribut petir yang signifikan berlaku dalam tempoh 12 jam daripada waktu notis dikeluarkan, menurut JPS.


Sumber I FMT Malaysia 

............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo