NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Ismail patut jadi presiden Umno jika jadi PM


Jika Ismail Sabri Yaakob menjadi perdana menteri seterusnya, dia juga perlu dilantik sebagai presiden Umno, kata Khairy Jamaluddin.

Menteri kesihatan sementara itu juga membayangkan kemungkinan pakatan antara dirinya, Ismail Sabri dan Hishammuddin Hussein dalam pemilihan Umno akan datang.

Ismail Sabri ialah naib presiden dan Hishammuddin adalah bekas naib presiden.

Ditanya sama ada dia akan bertanding semula untuk jawatan presiden, Khairy berkata: “Kita akan berbincang apabila tiba masanya. Saya hanya berkata jika Ismail Sabri akan menjadi perdana menteri, kita harus menyokongnya sebagai presiden parti.

"Yang lain adalah untuk Hishammuddin dan saya sendiri mengadakan perbincangan mengenai siapa yang akan tanding jawatan nombor dua (timbalan presiden)," katanya dalam temu bual dengan BFM.

Umno menangguhkan pemilihannya kepada enam bulan selepas tarikh pilihan raya umum.

Ditanya sama ada dia akan menyertai kabinet jika BN menawan Putrajaya, Khairy berkata: "Saya akan menyertai kabinet, ya... saya akan menyertai kabinet Ismail Sabri."

Ditanya sama ada dia bersedia menjadi sebahagian daripada kabinet Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, Khairy mengulangi: "Saya akan menyertai kabinet Ismail Sabri kerana dia adalah calon perdana menteri kita, bukan orang lain."

Walaupun Zahid telah mengesahkan bahawa Ismail Sabri adalah calon gabungan itu untuk jawatan perdana menteri, dan Ismail sendiri mengesahkannya beberapa kali, spekulasi mengenai jawatan itu tetap timbul.

Malam tadi, presiden Umno itu memberitahu pemberita bahawa dia menyerahkan kepada kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong untuk menentukan siapa yang akan menjadi perdana menteri jika BN menang.

Zahid menambah bahawa Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa kepada Agong untuk menentukan siapa yang memimpin negara.

Seteru politik Zahid mendakwa bahawa presiden Umno itu sedang mengintai jawatan perdana menteri untuk mempengaruhi keputusan kes mahkamahnya.

Zahid menafikan tanggapan itu.

Sebelum ini, Khairy, yang mengumumkan mahu menjadi presiden Umno dan perdana menteri pada masa depan, menyorot bahawa Zahid cuba membunuh karier politiknya, menyebabkan dia tiada pilihan selain bertanding di kubu kuat PKR di Sungai Buloh.

Menantu bekas perdana menteri Abdullah Ahmad Badawi itu terpaksa memberi laluan kepada timbalan presidennya, Mohamad Hasan di kerusi Rembau di Negeri Sembilan.

Khairy pertama kali memenangi kerusi Rembau pada 2008.

Khairy, yang mengharapkan sokongan pengundi Melayu, termasuk daripada penyokong PAS untuk memenangi kerusi itu, berdepan Ramanan Ramakrishna dari PKR dalam saingan tujuh penjuru.
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo