NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

GPS serah kebijaksanaan Agong putuskan siapa PM


Gabungan Parti Sarawak (GPS) menyerahkan kepada kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah untuk membuat keputusan mengenai calon yang sepatutnya menjadi perdana menteri ke-10.

Dalam satu kenyataan, GPS berkata gabungan itu telah mengemukakan cadangan untuk menubuhkan kerajaan daripada gabungan yang terdiri daripada PN, BN, GPS dan GRS yang mewakili kerangkuman masyarakat Malaysia daripada pelbagai kaum dan agama.

Bagaimanapun, kenyataan itu tidak menyebut mengenai PH yang menang 82 kerusi parlimen pada pilihan raya umum baru-baru ini.

“Memandangkan kepada kemelut politik di Semenanjung Malaysia, GPS berpendirian bahawa mandat rakyat hendaklah dihormati.

“Oleh itu, GPS menyerahkan kepada kebijaksanaan Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong mengikut kuasa yang diperuntukan kepada baginda dalam Perlembagaan Malaysia untuk melantik perdana menteri yang akan mengetuai kerajaan yang kukuh untuk mentadbir negara,” katanya dalam kenyataan.

GPS turut menegaskan bahawa kepentingan negara adalah lebih diutamakan dan penubuhan kerajaan yang stabil mengambilkira kepentingan rakyat dan negara melebihi kepentingan peribadi.
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo