NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Geng PH edar nama GPS tolak PN, media sosial dipenuhi senarai fake ini - Usaha terakhir Anwar nak jadi PM


Tular senarai nama MP GPS tolak Muhyiddin jadi PM. Mesej tular yang mendakwa 13 Ahli Parlimen Sarawak, termasuk 12 daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS), tidak menyokong Perikatan Nasional dan Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam membentuk kerajaan baharu adalah palsu, kata unit komunikasi awam kerajaan Sarawak- Ukas.

Mesej palsu itu menamakan ahli parlimen yang dikatakan, termasuk seorang daripada Perikatan, dan mendakwa Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg mesti mematuhi kehendak majoriti ahli Parlimen untuk menyokong “Anuar dan PH”.

Ahad lalu (20 Nov), Abang Johari mengumumkan bahawa GPS akan menyokong gabungan dengan Perikatan, Barisan dan GRS untuk membentuk kerajaan baharu.

Beliau juga berkata gabungan negeri menyokong Muhyiddin untuk menjadi perdana menteri.

Memandangkan tiada pakatan menjadi kenyataan dengan Barisan memilih untuk kekal berkecuali, Pejabat Perdana Sarawak mengeluarkan kenyataan pada Selasa (22 Nov) menjelaskan bahawa GPS akan menyerahkan kepada budi bicara Yang di-Pertuan Agong untuk melantik perdana menteri.

Kenyataan itu mengulangi cadangan GPS untuk mengadakan pakatan yang terdiri daripada GPS, Perikatan, Barisan dan GRS untuk membentuk kerajaan seterusnya mencerminkan Malaysia berbilang kaum, tetapi tidak menamakan Muhyiddin sebagai pilihan perdana menteri.

GPS juga berkata mandat rakyat mesti dihormati di tengah-tengah kemelut politik di Semenanjung Malaysia.Komen: .Rakyat tak akan aman selagi Anwar dan Zahid wujud dalam dunia politik Malaysia.......
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo