NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

BN tak boleh selamanya jadi parti luar bandar, kata KJ

Khairy Jamaluddin berkata BN perlu membuktikan ia adalah parti yang dapat memenuhi aspirasi penduduk bandar yang berdepan realiti kehidupan semasa. (Gambar Facebook)


PETALING JAYA: Barisan Nasional (BN) perlu berani menampilkan pemimpin besar untuk bertanding di kawasan bandar supaya tidak dilihat sebagai parti luar bandar, kata Khairy Jamaluddin.

Khairy yang berhijrah dari Parlimen Rembau ke Sungai Buloh pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) berkata, BN akan dilihat sebagai parti yang benar-benar serius mengangkat suara kelompok masyarakat yang mewakili 77% rakyat negara ini.

“BN mesti keluar dari zon selesa dan mencabar diri untuk membuktikan bahawa ia adalah parti yang dapat memenuhi aspirasi penduduk urban yang berdepan dengan realiti kehidupan semasa, di samping sokongan padu yang diperoleh daripada masyarakat luar bandar.

“Menang kalah itu memang adat pertandingan, tapi kita kena ambil risiko, jangan hantar calon ‘lightweight’ sahaja ke kawasan bandar,” katanya dalam program Agenda AWANI.

Katanya, BN tidak akan menjadi relevan dan suara majoriti rakyat jika perkara itu tidak dilakukan.

“Kena hantar pemimpin parti, menteri ke kawasan tersebut, supaya kita memberi mesej bahawa kita serius untuk mendapatkan sokongan daripada orang bandar.

“Kalau tidak, kita akan selama-lamanya jadi parti luar bandar, parti yang hanya akan bertanding di kawasan-kawasan selamat,” katanya.

Jelas Khairy lagi, beliau berani menyahut cabaran untuk bertanding di Parlimen Sungai Buloh iaitu kawasan terdiri pelbagai komposisi penduduk dengan sokongan mereka lebih kepada Pakatan Harapan (PH).

Selepas tiga penggal menjadi Ahli Parlimen Rembau, Khairy berkata, beliau memerlukan cabaran baharu yang dapat menjadikannya pemimpin yang lebih baik dalam mengorak langkah menuju cita-citanya menjadi perdana menteri satu hari nanti.

“Sebab itu saya menawarkan diri saya sebagai satu faktor semak dan imbang.

“Yang penting, sekurang-kurangnya saya boleh jadi suara orang Sungai Buloh yang membawa satu pandangan kontra terhadap ‘establishment’ di sini yang berpihak kepada PH.

“Jadi, kena ada seorang pejuang yang prihatin, yang berani melawan arus untuk mempercepatkan penyelesaian kepada isu-isu dihadapi orang Sungai Buloh.” katanya.


Sumber | FMT Malaysia

............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo