NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Angka kematian akibat gempa bumi di Cianjur, Indonesia meningkat kepada 103


JAKARTA:
Angka kematian akibat gempa bumi bermagnitud 5.6 di daerah Cianjur, Jawa Barat meningkat kepada 103 orang.

Sekurang-kurangnya 390 orang cedera dan 31 masih hilang, menurut data Badan Pengurusan Bencana Nasional (BNPB) Indonesia setakat 9.55 pagi waktu tempatan hari ini.

Jurucakap BNPB Abdul Muhari berkata pasukan penyelamat sedang meneruskan usaha mencari mangsa yang terselamat berikutan gempa bumi di darat pada Isnin berhampiran kawasan pergunungan Cianjur.

Lebih 7,100 orang termasuk daripada lapan keluarga di Sukabumi dan empat di Bogor ditempatkan di pusat pemindahan selepas 3,075 rumah rosak.

Gempa yang mencetuskan tanah runtuh dan merosakkan jalan raya di Cugenang dan Cijedil itu turut meruntuhkan dua jambatan, menurut kenyataan BNPB.

Abdul Muhari berkata lebih 118 gegaran susulan antara 1.5 dan 4.2 pada skala Richter direkodkan sejak gempa itu melanda.

Pihak Berkuasa Daerah Cianjur mengisytiharkan status respons kecemasan selama 30 hari sejak Isnin untuk menangani pasca bencana serta pemulihan.

BNPB menyediakan 1.5 bilion rupiah (RM438,000) untuk menampung perbelanjaan segera selain 500 juta rupiah (RM145,000) lagi pembiayaan khusus untuk logistik, katanya.
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo