NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Wong Tack digugurkan, Young Syefura ganti di Parlimen Bentong


KUALA LUMPUR:
DAP menamakan bekas ADUN Ketari, Young Syefura Othman sebagai calonnya bagi kerusi Parlimen Bentong pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Ini bermakna bekas Ahli Parlimen Bentong Wong Tack tidak akan mempertahankan kerusinya, selepas menewaskan bekas presiden MCA Liow Tiong Lai pada 2018.

Setiausaha Agung DAP, Loke Siew Fook turut mengumumkan tiga lagi calon iaitu bekas Ahli Parlimen Raub Tengku Zulpuri Shah Raja Puji yang bertanding di Lipis, bekas ADUN Tras Chow Yu Hui (Raub) dan bekas ADUN Tanah Rata Chiong Yoke Kong (Cameron Highlands).

Loke berkata, aktivis alam sekitar itu ditawarkan untuk bertanding di Cameron Highlands namun beliau tidak bersetuju.

Berikutan itu, Loke berkata, Young Syefura akan bertanding di Bentong.

Young Syefura memenangi kerusi DUN Ketari, yang terletak bawah Parlimen Bentong, pada PRU14 selepas kali pertama diletakkan sebagai calon.

“Kami mahu mengambil langkah berani dan strategik untuk kerusi Bentong. Kami mencadangkan dia bertanding di Cameron Highlands sebaliknya, tetapi dia tidak bersetuju,” katanya.

Ketika ditanya mengenai sebab keengganannya bertanding di Cameron Highlands, Loke berkata, Wong Tack akan memaklumkan sendiri perkara itu.

“Saya bercakap dengannya selama tiga jam mengenai isu kerusi Bentong. Pada hari terakhir, beliau membuat pilihan sendiri. Saya tidak boleh memaksanya. Kami terpaksa membuat keputusan dan tidak mempunyai masa lagi,” katanya.

Sementara itu, Presiden MCA Wee Ka Siong dilaporkan berkata, parti itu mahu Liow bertanding semula di kerusi itu pada PRU15.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo