NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Telur ayam tercemar tidak dijual semula di Johor


JOHOR BAHRU
- Johor menafikan terdapat telur ayam tercemar mengandungi bakteria yang ditolak Singapura, dijual semula di pasaran di negeri ini sebagaimana yang tular di media sosial baru-baru ini.

Exco Kesihatan dan Perpaduan negeri, Ling Tian Soon berkata, berdasarkan situasi sekiranya terdapat telur ayam tercemar di republik itu, ia tidak akan dijual sebaliknya akan terus dilupuskan.

Tambahnya, setakat ini, Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) belum menerima sebarang aduan daripada orang awam mahupun Jabatan Veterinar Negeri Johor (JVNJ) mengenai telur ayam tercemar dijual di sini.

"Tahap keselamatan di Singapura adalah lebih ketat berbanding di Malaysia. Saya nak maklumkan, sekiranya mengikut laporan daripada Singapura mungkin ada aduan telur kita tercemar, barang-barang itu tak pulang kepada Malaysia.

"Orang ramai beranggapan telur tercemar itu akan dipulangkan kepada Malaysia untuk dijual di pasaran sini, itu tidak benar sama sekali bahkan telur itu ia akan terus dilupuskan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan Pertandingan Koir Kebangsaan di Auditorium RTM Johor di sini pada Khamis.

Tian Soon merasmikan Pertandingan Koir Perpaduan di Auditorium RTM Johor pada Khamis.

Memetik laporan CNA pada Sabtu lalu, Agensi Makanan Singapura (SFA) mengarahkan telur yang diimport dari sebuah ladang di Malaysia ditarik balik selepas mengesan Salmonella Enteritidis (SE) dalam produk tersebut.

Baru-baru ini, tular di media sosial yang mengingatkan orang awam untuk berhati-hati sekiranya berlaku lambakan telur di pasaran di Johor Bahru.

Orang ramai turut diingatkan untuk tidak membeli telur 'reject' dari Singapura yang telah dicemari bakteria SE.

Tian Soon berkata, JVNJ akan mengambil langkah proaktif dengan lebih kerap membuat pemeriksaan susulan laporan telur tercemar tersebut.

"JVNJ telah mengambil langkah berjaga-jaga untuk lebih kerap lagi mengambil sampel dengan lebih banyak bagi membuat pemeriksaan supaya produk tersebut memenuhi syarat keselamatan makanan negara," ujarnya.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo