NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Selepas SPR umum tarikh PRU15, saman Charles tidak lagi relevan

Kuala Lumpur: Saman difailkan penyandang kerusi Parlimen Klang, Charles Santiago terhadap Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Kerajaan Malaysia dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) selaku defendan, susulan pembubaran Parlimen, perlu ditolak kerana bersifat akademik atau tidak lagi relevan.

Peguam mewakili ketiga-tiga defendan itu, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin berkata, ia selepas SPR menetapkan 19 November ini, sebagai tarikh pengundian bagi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

"SPR turut mengumumkan tarikh penamaan calon pada 5 November. Oleh itu, saman pemula difailkan plaintif wajar ditolak oleh mahkamah kerana ia bersifat akademik," katanya pada prosiding di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Ahmad Kamal Md Shahid, hari ini.

Pada 11 Oktober lalu, Charles selaku plaintif memfailkan saman pemula itu di Mahkamah Tinggi, bertujuan menghalang SPR daripada menjalankan PRU-15.

Terdahulu, Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Ghani Salleh, dilaporkan mengumumkan tarikh penting PRU-15 itu dalam sidang media khas.

Pengundian awal pula ialah pada 15 November, manakala tempoh berkempen ditetapkan selama 14 hari bermula 5 November, bagi semua calon dan parti politik bertanding hingga jam 11.59 malam, 18 November.

Zulkefli berkata, saman itu juga perlu dibatalkan atas alasan ia bersifat skandal, remeh, menyusahkan dan menyalahgunakan proses mahkamah.

Katanya, ia jelas sekali terdapat perkara tertentu termasuk isu pembubaran Parlimen yang tidak sesuai dibicarakan.

Beliau berkata, inti pati dan perkara utama yang dibangkitkan plaintif menerusi saman itu, kekal sebagai subjek yang tidak boleh dijustifikasikan.

"Plaintif dilihat tidak mendedahkan sebab tindakan atau sebab tindakan yang munasabah menerusi saman itu. Kuasa prerogatif untuk membubarkan Parlimen terletak pada Yang di-Pertuan Agong seperti ditetapkan bawah Perkara 55(2) Perlembagaan Persekutuan.

"Kami berhujah bahawa ini adalah satu-satunya peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan yang membenarkan baginda membubarkan parlimen. Oleh itu, kami mengemukakan bahawa pembubaran dibuat di bawah peruntukan itu.

"Bagi menentukan sama ada penggunaan kuasa perlembagaan tertentu adalah wajar, perkara itu perlu diteliti. Perkara utama dalam permohonan plaintif adalah mengenai kuasa prerogatif baginda untuk membubarkan parlimen.

"Perkara mengenai pembubaran Parlimen tidak boleh dijustifikasikan dan akan akan berlaku ketidakadilan serta penyalahgunaan proses mahkamah jika permohonan untuk membatalkan saman itu tidak dibenarkan," katanya.

Prosiding bersambung petang.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo