NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PM kali ketiga: Kalau orang nak juga, takkan saya nak tolak – Jangan Gelak


TUN Dr. Mahathir Mohamad mengakui bahawa dirinya tidak mempunyai masalah untuk diangkat menjadi Perdana Menteri buat kali ketiga sekiranya terdapat desakan kuat daripada rakyat untuk beliau kembali memimpin negara.

Begitu pun menurut Pengerusi Penaja Gerakan Tanah Air (GTA) itu, seboleh-bolehnya beliau mengharapkan perkara itu tidak berlaku.

“Tak taulah desakan kuat… Tetapi setakat ini saya masih boleh berfungsi, bergerak, bercakap berunding dan buat semua perkara.

“Walaupun umur saya lebih, tetapi saya masih lagi boleh bekerja dan kalau orang nak juga (dirinya jadi Perdana Menteri), takkanlah saya nak tolak?

“Itu pun kalau nak jugalah… Tetapi seboleh-bolehnya, tidaklah,” katanya dalam sidang akhbar selepas mengadakan perjumpaan bersama Jentera Pilihan Raya Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dan GTA di Pejabat Pejuang Langkawi di Kedah, hari ini.

Sementara itu beliau menyifatkan pembentangan Bajet oleh kerajaan dalam tempoh hanya beberapa hari sebelum Parlimen dibubarkan hanyalah untuk membeli undi daripada rakyat.

Menurutnya, tindakan tersebut hanyalah untuk memberikan duit kepada semua orang.

“Itu Bajet untuk membeli undi tetapi nak kita nak bahaskan pun tak bagi. Biasanya apabila Bajet dikemukakan, parti lawan akan ada peluang beri pendapat tetapi kali ini tak bagi peluang langsung untuk dibahaskan dan tiba-tiba saja bubar Parlimen.

“Jadi apa perlunya kemukakan bajett walaupun kita tahu Parlimen mungkin dibubarkan? Ini jelas merupakan Bajet politik, Bajet pilihan raya dan kita juga perlu tanya mengapa buat Bajet kalau lepas Pilihan Raya Umum (PRU) akan buat bajet lagi satu?” katanya.

Ditanya pandangannya mengenai kenyataan dibuat bekas setiausaha politik Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding di Langkawi bagi menentang beliau di Langkawi dalam PRU nanti, Mahathir berkata, beliau ‘okay’ saja dengan perkara itu.

“Kalau dia nak bertanding, bertandinglah… Saya ‘okay’ saja kerana ini negara demokrasi dan demokrasi membenarkan siapa saja yang nak bertanding.

“Kalau ada 100 orang nak bertanding di Langkawi pun, ‘okay’,” katanya.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo