NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Perkeso cabar keputusan ‘perjalanan ke tempat kerja’ pada hujung minggu

PETALING JAYA: Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) memohon kebenaran di Mahkamah Persekutuan untuk mencabar keputusan Mahkamah Rayuan bahawa pekerja yang membuat perjalanan dari kampung halaman ke tempat kerja selepas cuti hujung minggu dianggap membuat “perjalanan ke tempat kerja”.

Mahkamah Rayuan sebelum ini memutuskan bahawa kecederaan yang dialami oleh seorang juruteknik, N Sathiaseelan, dalam kemalangan pada Ahad, semasa dalam perjalanan pulang dari kampung halamannya, ialah suatu kecederaan pekerjaan walaupun pada hari itu beliau tidak bekerja.

Perkeso meminta jawapan daripada Mahkamah Persekutuan mengenai:

  • Sama ada keputusan Lembaga Rayuan Keselamatan Sosial diiktiraf sebagai sama dengan keputusan mahkamah bawahan; dan
  • Sama ada kecederaan yang dialami akibat kemalangan yang dihadapi oleh pencarum semasa pulang ke kediaman mereka sebelum memulakan kerja, atau semasa dalam perjalanan pada hujung minggu, boleh dianggap sebagai kecederaan pekerjaan.

Perkeso berhujah bahawa keputusan Mahkamah Rayuan itu dibuat berdasarkan persoalan negatif undang-undang.

Bagaimanapun, peguam Sathiaseelan, T Manoharan, berkata mahkamah telah memutuskan bahawa Akta Perkeso harus ditafsirkan secara meluas dan bebas dalam konteks tanggungjawab sosial korporat, membolehkan pekerja membuat perjalanan ke tempat kerja pada hujung minggu dari kampung halaman.

Beliau berkata, Mahkamah Rayuan sepatutnya menjadi mahkamah terakhir untuk menentukan sebarang rayuan daripada lembaga Perkeso.


Perkeso bagaimanapun meminta penjelasan daripada Mahkamah Persekutuan.
Join the conversation............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo