NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PAS gerak solo di Sabah?


KOTA KINABALU:
PAS Sabah akan bergerak secara solo pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) 19 Nov ini walaupun tiga lagi sekutunya dalam Perikatan Nasional (PN) akan bertanding bawah logo Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Ceasar Mandela Malakun.

Naib Ketua Pemuda Bersatu Ceasar Mandela Malakun berkata, perkara ini ialah proses demokrasi yang biasa.

“Jika PAS Sabah, sebahagian daripada PN, mahu bertanding, siapa boleh halang?”

Bendahari GRS Ardino Diris juga berkata, PAS Sabah bebas untuk “berdiri sendiri”.

“Ia tidak mempunyai pengaruh ke atas kerjasama GRS-BN di Sabah. Kami tetap komited dengan kerjasama ini,” katanya.

Semalam, Setiausaha PAS Sabah Aliakbar Gulasan dilaporkan berkata, PAS Sabah telah menyerahkan senarai calon kepada kepimpinan parti itu tetapi masih belum memutuskan kerusi mana yang akan ditandingi.

PAS tidak bertanding pada pilihan raya negeri (PRN) Sabah 2020, sebaliknya memilih untuk menyokong sekutunya ketika itu, Umno dan PN.

Malakun berkata, Bersatu Sabah telah memutuskan untuk bertanding bawah logo GRS.

“Kami ada hak untuk pilih calon kami sendiri dan Pengerusi GRS Hajiji Noor akan menandatangani surat untuk semua calon GRS,” katanya.

Gabungan PN turut dianggotai Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) dan Parti Maju Sabah (SAPP), yang turut menjadi sebahagian daripada GRS.

“Kami tampilkan barisan yang bersatu. Di Sabah, GRS bekerjasama dengan Barisan Nasional (BN) dan kami akan tunggu senarai calon diumumkan oleh pucuk pimpinan parti,” kata Malakun.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo