NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Orang muda kurang pengalaman untuk pimpin negara ke tahap lebih baik, kata Dr M


PETALING JAYA:
Golongan muda kurang pengalaman untuk memimpin negara ke tahap lebih baik, kata bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad.

“Ya, saya fikir sudah tiba masanya untuk orang muda lebih menyerlah dalam bidang politik tetapi faktor kurang pengalaman menghalang mereka,” kata Mahathir kepada South China Morning Post dalam temubual yang diterbitkan hari ini.

Mahathir, 97, mengakui ruang untuk golongan muda menyinar terbatas kerana kekurangan peluang yang diberikan kepada mereka dalam politik selama ini.

Laporan itu menyebut undi golongan muda mampu memberikan kelebihan politik disebabkan oleh penyertaan kali pertama lebih satu juta pengundi berumur antara 18 hingga 20 tahun pada PRU ini

Mahathir, yang menjadi Ahli Parlimen selama sembilan penggal sejak 1964, berkata sukar untuk golongan muda menunjukkan kebolehan kerana mereka sebenarnya bukan pemimpin walaupun beliau bersetuju golongan tua harus memberi laluan.

“Tetapi mereka mesti menunjukkan dalam banyak cara lain bahawa mereka sangat berminat tentang hal ehwal negara dan mereka boleh menyumbang ke arah tadbir urus negara yang lebih baik,” katanya.

Mahathir seolah acuh tak acuh apabila ditanya sama ada parti politik perlu tumpu meletakkan muka baharu dan muda di setiap peringkat pada PRU kali ini.

Sebaliknya, beliau berkata pengalamannya penting sebagai penanda aras bagi pengundi yang mahukan pemimpin yang mempunyai rekod prestasi yang terbukti, berbanding wajah-wajah baharu tidak dikenali mempromosi potensi masing-masing.

Mahathir berkata pengalaman sebenar diperlukan untuk menangani isu besar seperti jurang kekayaan yang semakin meningkat, pengurusan ekonomi yang lemah, dan sistem pendidikan yang ketinggalan dari segi trend sejagat.

Beliau percaya ‘orang lama’ perlu ke depan dan mengajar generasi muda bagaimana mengurus negara.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo