NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Muat naik kandungan sumbang, Zul Ariffin didenda RM30,000

SEPANG - Pelakon popular Zul Ariffin didenda RM30,000 oleh Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini kerana memuat naik video lucah di akaun Instagram miliknya pada Mac lalu.

Hakim Noorhisham Mohd Jaafar menjatuhkan hukuman denda itu selepas Zul atau nama sebenarnya Zulkifli Ariffin mengaku bersalah atas kesalahan itu.

Mahkamah turut memerintahkan dia menjalani hukuman penjara sembilan bulan jika gagal membayar denda.

Semasa prosiding itu, pelakon “Tarik Aku Ke Syurga” yang berpakaian sut kelabu kelihatan tenang ketika dia berdiri di dalam kandang tertuduh.

“Ya, saya mengaku bersalah,” katanya selepas pertuduhan dibacakan kepadanya.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Zul dengan sengaja memulakan komunikasi dalam bentuk video yang bersifat lucah dengan niat untuk menyakiti orang lain.

Video itu dilihat di Menara 1 Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di Cyberjaya pada 21 Mac.

Kesalahan itu dilakukan pada 18 Mac.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 223 (1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang membawa hukuman denda sehingga RM50,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya SKMM Fazril Sani Mohamed Fadzil menggesa hukuman pencegahan dikenakan terhadap tertuduh.

"Pihak pendakwaan menggesa hukuman yang mencerminkan ketegasan kerajaan terhadap kandungan dalam talian sebegitu. Hukuman yang dijatuhkan mesti menjadi pengajaran bukan sahaja kepada tertuduh tetapi juga orang ramai," katanya.

Sementara itu, Peguam Sivaram Prasad yang mewakili Zul memohon diringankan dengan berkata anak guamnya telah memadam kandungan dan tidak akan mengulangi kesalahan itu.

Zul membayar denda itu.

Sebelum ini, nama Zul Ariffin menjadi trending di Twitter selepas dia berkongsi klip video dramanya yang dijadual disiarkan pada April.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo