Pada awalnya kami bercadang untuk ke rumah api putih yang terletak tidak jauh dari lokasi popular Pantai Senok, tapi kami sesat di Pantai Kemanyang yang terletak di jajahan Bachok. Walaubagaimana pun, selepas kami jalan-jalan di sekitar Pantai Kemayang ni niat asal untuk ke Pantai Senok tu terus dilupakan.

Pantai Kemanyang

Banyak sungguh perubahan yang dah berlaku di sekitar sini. Restoran-restoran di tepi pantai pun dah banyak dengan tarikan yang tersendiri. Boleh dibayangkan macamana meriahnya suasana malam di sekitar sini.

pantai kemanyang
Aktiviti ATV pantai
Pantai Kemanyang
Layang-layang dan belon buih
Suasana kat sini pun memang best dan meriah. Banyak juga port-port menarik yang instagrammable untuk pengunjung bergambar. Lokasi ni juga menjadi pilihan percutian santai keluarga dengan anak-anak.

pantai kemanyang
Colourfull tiny house
Apa yang lebih menarik perhatian kami adalah deretan rumah kecil "colourfull tiny house" yang berwarna warni seakan di Melbourne Australia ada di sini. Rumah kecil ini sebenarnya merupakan gerai (stall) jualan. Dari sisi lainnya menghadap pantai, ia di cat berwarna warni mengikut identiti beberapa negara.

Memandangkan ianya masih baru dan ada banyak lagi pembangunan kemudahan yang bakal di buat di sekitar sini, di harap semoga pengunjung yang datang ke sini boleh jaga sebaiknya kebersihan dan kemudahan yang telah di sediakan di sini supaya lokasi ni boleh menjadi salah satu tarikan popular di Bachok pada satu masa nanti. Jom ke Pantai Kemayang, Tawang Bachok.