NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kajian ringkas sikap pengundi UMNO pada PRU-15 ini


Walaupun ruang sample dan bilangan respoden tidak begitu signgifikan dengan situasi sebenar dalam PRU-15 nanti disebabkan masa terhad, tetapi kajian ringkas ini sudah cukup untuk memberikan gambaran awal tentang sikap pengundi UMNO

130 responden yang diambil di kawasan pantai timur Malaysia ini adalah kawasan yang melebihi 80% pengundi Melayu.

Daripada hasil kajian hanya 22% masik kekal mengundi UMNO selebihnya memilih tidak mengundi UMNO/BN. Daripada 100% pengundi UMNO hanya 7% sahaja akan beralahi kepada PH ini adalah faktor pengalaman 22 bulan semasa PH memerintah tidak menjamin masa depan Melayu Islam.

7% ini adalah disebabkan faktor ada sedikit keyakinan kepada Anwar Ibrahim kenapa mereka memilih PH.

67% pengundi UMNO akan mengundi PN (gabungan PAS-BERSATU) antara faktor utama mereka ialah mereka percaya BERSATU kerana BERSATU masih disifatkan bekas pemimpin UMNO yang bersih tidak melakukan jenayah merompak wang rakyat. Selain itu mereka percaya dengan PAS bersama dalam MN untuk membantu UMNO serta Melayu. Ada juga memberikan sokongan kepada PN untuk mengajar UMNO supaya kembali kepada MN.

Tidak keluar mengundi 5% hampir sama dengan sokong PH 7% antaranya mereka sebenarnya ingin sokong PH tetapi sikap PH 22 bulan yang mengecewakan. Mereka ini adalah penyokong tegar UMNO sukar menerima PAS dan mereka masih ada dalam fikiran PAS adalah Pak Lebai... Jadi baik tak mengundi.

NASIR RAMLEE


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo