NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jho Lo dan bapanya dihukum penjara kerana hina mahkamah

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara terhadap ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho dan bapanya, Larry Low Hock Peng kerana tidak mematuhi perintah yang melarang mereka melupuskan aset.

Namun kedua-duanya tidak hadir mahupun diwakili peguam ketika perbicaraan di depan hakim Hayatul Akmal Abdul Aziz hari ini.

Perintah itu dikeluarkan selepas dua beranak itu gagal mematuhi injunksi mareva yang diperolehi 1MDB dalam saman berjumlah AS$3.7837 terhadap mereka dua empat pihak lain.

Injunksi Mareva adalah perintah menghalang seseorang daripada melupuskan harta sementara kes sedang berjalan.

Ketika dihubungi, peguam 1MDB Siva Kumar Kanagasabai mengesahkan keputusan permohonan syarikat itu agar Jho Low dan bapanya dikenakan tindakan menghina mahkamah kerana melanggar terma injunksi.

"Mereka (Jho Low dan Larry Low) dihukum penjara sehingga tindakan menghina mahkamah disingkirkan," katanya.

Pengurusan kes untuk tindakan sivil ini ditetapkan pada Rabu ini.

Pada 15 Mac lalu, mahkamah membenarkan permohonan 1MDB dan satu lagi plaintif untuk mendapatkan injunksi Mareva terhadap Jho Low, bapanya dan beberapa individu lain.

Plaintif kedua adalah subsidiari 1MDB, Global Diversified Investment Company Limited (sebelum ini menggunakan nama MDB Global Investments Limited).

Kemudian, pada 29 Mac, mahkamah membenarkan permohonan dua plaintif itu untuk injunksi sementara untuk menghalang mereka daripada memindahkan atau melupuskan mana-mana aset di Malaysia bernilai sehingga US$1.03 bilion, sehingga tindakan sivil utama selesai.

1MDB dan subsidiarinya kemudian memohon agar Jho Low dan bapanya diisytihar menghina mahkamah kerana tidak memberikan sebarang respons di mahkamah berkenaan perintah injunksi Mareva tersebut.

Pada 25 Mei lalu, mahkamah menolak permohonan mereka untuk mengetepikan injunksi tersebut.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo