NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Gerakan pertaruh 80 peratus muka baharu


IPOH:
Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) akan mempertaruhkan 80 peratus muka baharu sebagai calon pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Presidennya, Datuk Dominic Lau Hoe Chai berkata, PRU kali ini menjadi medan penting bagi parti tersebut, di samping menitikberatkan barisan calon boleh menang dan diterima ramai.

"Ahli Jawatankuasa (AJK) kerja pusat telah membuat keputusan berhubung calon untuk PRU kali ini, ia kerana PRU15 ini sangat penting bagi Gerakan.

"Oleh itu calon-calon kita (Gerakan) terdiri daripada 80 peratus muka baharu, kita adalah satu pasukan campuran yang terdiri daripada calon berpengalaman, bersama orang muda sebagai muka baharu untuk bertanding dalam PRU15," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita dalam sidang media di Wisma Gerakan, di sini, pada Sabtu.

Hadir sama, Timbalan Presiden Gerakan, Oh Tong Keong, dan Pengerusi Gerakan Perak, Datuk See Tean Seng.

Dalam pada itu, mengulas lanjut berhubung kaum calon yang akan bertanding kelak, beliau menjelaskan parti itu sememangnya bukan parti yang berasaskan kaum.

"Gerakan memang parti yang 'non ethnic', parti ini ada kaum Melayu, Cina dan India.

"Kali ini memang kita bukan mempertimbangkan daripada segi calon, tetapi lebih menjurus kepada winnable candidate (calon boleh menang), maksudnya peratusan boleh menang tinggi serta diterima ramai.

"Selain itu, calon yang boleh membela hak rakyat. Inilah kriteria yang akan dipertimbangkan untuk PRU15," katanya lagi.

Sementara itu, ketika ditanya berapa jumlah kerusi yang akan ditandingi partinya di Perak, Dominic Lau berkata, mereka akan bertanding lebih daripada kerusi tradisi sebelum ini.

"Biasanya kita akan bertanding lebih banyak daripada kerusi tradisi yang kita ada, dulu kerusi tradisi ialah Taiping, Teluk Intan dan Beruas bagi Parlimen.

"Jadi,sepatutnya kali ini (PRU15) lebih banyak daripada itu," jelasnya.

Bagaimanapun katanya, prinsip Gerakan sekarang bukanlah soal kerusi tradisi atau tidak, tetapi menumpukan kepada memenangkan Perikatan Nasional (PN).

Katanya lagi, pembahagian kerusi Gerakan kini dalam peringkat terakhir bagi PN, dan akan diumumkan tidak lama lagi.


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo