NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

3 mati, 17 hilang bot Rohingya menuju Malaysia karam di Bangladesh

Seramai 45 orang, termasuk empat warga Bangladesh dan 41 pelarian Rohingya, berjaya diselamatkan. - Gambar hiasan/ Reuters

DHAKA: Sekurang-kurangnya tiga maut manakala 17 lagi hilang selepas bot yang membawa berpuluh-puluh orang, kebanyakannya pelarian Rohingya, terbalik di Teluk Bengal di luar pantai daerah Cox's Bazar, Bangladesh pada pagi Selasa.
"Kami sudah menemui tiga mayat," kata Pegawal Pantai Bangladesh Lt Komander Ashiq Ahmed,kepada Xinhua.
"Kami dimaklumkan bot yang membawa kira-kira 65 orang itu berlepas dari Teknaf kira-kira 5 pagi waktu tempatan pada Selasa," katanya.
Beliau berkata bot berkenaan karam di luar pantai Bangladesh disebabkan laut bergelora.
Seorang penumpang yang terselamat memberitahu penyelamat mereka cuba memasuki Malaysia secara haram, menurut pengawal pantai.
Beliau berkata 45 orang, termasuk empat warga Bangladesh dan 41 pelarian Rohingya, berjaya diselamatkan.
Operasi mencari dan menyelamat sedang mengesan 17 lagi penumpang yang hilang, katanya.
Hampir satu juta Rohingya dari negeri Rakhine di Myanmar kini tinggal di khemah-khemah di daerah Cox"s Bazar dan mereka sering cuba menyeludup keluar.
-- BERNAMA


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo