NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PAS tolak pendirian label parti Melayu-Islam musuh utama

PAS hari ini menegaskan parti itu tidak boleh menerima pendirian mana-mana pihak yang melabelkan pertubuhan Melayu dan Islam lain sebagai musuh utama mereka.

Walaupun tidak merujuk mana-mana pihak, kenyataan yang dikeluarkan Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan ini dua hari selepas Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin menegaskan BN adalah musuh utama gabungan itu dalam PRU15.

"Ia apatah lagi dalam perkara yang melibatkan kedudukan dan kuasa orang Islam dalam pemerintahan sesebuah negara yang majoritinya terdiri dari umat Islam seperti Malaysia.

"Kenyataan seumpama itu lebih-lebih lagi dilihat tidak wajar dan janggal sekiranya pihak yang dilabelkan sebagai musuh utama tersebut adalah rakan muafakat dalam kerajaan

Justeru, kata Takiyuddin lagi, semua pemimpin dan ahli PAS diminta akur dan wala' kepada arahan Mursyidul Am Hashim Jasin untuk merealisasikan apa yang disifatkan sebagai agenda penyatuan ummah.

"PAS sentiasa yakin hanya dengan perpaduan di antara parti utama Melayu-Islam dalam negara ini sahaja dapat menjamin terbentuknya sebuah pemerintahan yang stabil,

adil dan berkebajikan kepada semua rakyat pelbagai kaum, agama, bangsa dan budaya," katanya lagi.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo