NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Aplikasi YAKIN bantu kenal pasti perkhidmatan mengelirukan

Sukarelawan PPIM, Azura Said Mohd dan Salmi Sofea Azmi menunjukkan aplikasi YAKIN yang dibangunkan PPIM.- Foto NSTP/Rohanis Shukri


KUALA LUMPUR: Aplikasi YAKIN, sebuah platform gaya hidup Muslim yang dibangunkan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dilihat dapat berperanan penting dan mampu membantu pengguna mengenal pasti perkhidmatan yang mengelirukan dan bersifat scam (penipuan).

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata aplikasi yang dibangunkan bersama Crescent Digital Sdn Bhd itu akan membantu pengguna untuk lebih berwaspada sebelum menjalankan sebarang urusan, bagi mengelakkan diri daripada menjadi mangsa penipuan.

Beliau berkata, menerusi aplikasi itu, PPIM akan menyokong langkah memperkasa kepenggunaan dengan mengenalpasti perkhidmatan yang mengelirukan dan bersifat scam, seterusnya memaparkannya di dalam aplikasi YAKIN untuk rujukan pengguna.

"Jelas, aplikasi ini adalah bertepatan dengan objektif penubuhan PPIM untuk memperjuangkan hak pengguna seterusnya melahirkan generasi masyarakat yang berakhlak murni serta dapat mendidik rakyat supaya canggih dan celik teknologi," katanya pada majlis pelancaran aplikasi mudah alih YAKIN di sini, hari ini.

............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo