NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Muafakat Nasional siapa khianati siapa – Nik Amar

Oleh AIN MANAF

KOTA BHARU: Ketika peringkat awal penubuhan Muafakat Nasional (MN) tawaran kepada Bersatu untuk menyertai muafakat tersebut turut dipersetujui pemimpin Umno.

Naib Presiden PAS, Dato’ Mohd Amar Abdullah berkata, usaha menawarkan Bersatu menyertai kerjasama tersebut bagi membolehkan muafakat tersebut berperanan lebih besar.

Katanya, pada peringkat awal Umno sebagai pengasas bersama MN bersetuju menawarkan kepada Bersatu menyertai kerjasama tersebut.

“Dalam MN PAS dan Umno merupakan pengasas utama. Dan kita mahu pakatan tersebut lebih besar dengan menjemput sama Bersatu.

“Umno setuju menjemput Bersatu untuk joint sama. Ketika itu Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yasin juga sebagai perdana menteri,” katanya ketika ditemui di pejabatnya hari ini.

Advertisement

Baru-baru ini Presiden Umno Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dilapor berkata, kerjasama Umno dan PAS melalui MN perlu dilupakan pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Menurutnya parti tersebut memberi ruang secukupnya kepada PAS untuk mempersetujui perkara terkandung dalam Piagam MN, namun tidak disepakati.

Piagam MN yang ditandatangani pada 14 September 2019 antara lain menyebut ‘Membentuk kerjasama dengan mengembangkan naratif (Islam dan bangsa Melayu) tanpa menafikan kepelbagaian agama, kaum dan budaya sebagai paksi kepada kestabilan politik, keharmonian kaum dan kesejahteraan negara’.

Pada 21 Ogos 2020, Ahmad Zahid dilapor mengesahkan Umno dan PAS menjemput Bersatu menyertai MN.

Menurutnya jemputan itu diputuskan pada mesyuarat yang dipengerusi bersama Timbalan Presiden Umno Dato’ Seri Mohamad Hasan dan Timbalan Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Mohd Amar yang juga Timbalan Menteri Besar berkata, baru-baru ini Umno Selangor menjelaskan parti itu akan meneruskan kerjasama dengan PAS.

“Bagaimanapun peliknya Presiden Umno pula memaklumkan tidak mahu meneruskan kerjasama dengan PAS.

“Jadi siapa yang mengkhianati siapa. Malah Umno sendiri pun dilihat masih bercelaru dengan kenyataan yang dikeluarkan memperlihatkan seolah keputusan dibuat presiden secara peribadi dan bukan keputusan yang disepakati parti itu,” katanya.

Sedangkan kata beliau PAS sentiasa terbuka untuk meneruskan kerjasama dengan Umno dalam MN demi perpaduan ummah. 

Sumber |  HARAKAHDAILY

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo