NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kes rasuah Bung Moktar dan isteri: Pendakwaan tutup kes, hujahan lisan 24 Jun


KUALA LUMPUR: Pihak pendakwaan dalam kes rasuah Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isteri Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad, menutup kesnya hari ini selepas memanggil 30 saksi.
Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Law Chin How memberitahu Hakim Mahkamah Sesyen Rozina Ayob demikian selepas Penolong Penguasa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Norsharil Saharom, 37, iaitu saksi pendakwaan ke-30 selesai memberi keterangan.
Rozina memerintahkan pihak pendakwaan dan pembelaan memfailkan hujahan bertulis pada atau sebelum 17 Jun ini.
Beliau juga menetapkan 24 Jun untuk kedua-dua pihak berhujah secara lisan, sebelum memutuskan sama ada pasangan suami isteri itu dibebaskan atau diperintahkan untuk membela diri, atas pertuduhan rasuah berjumlah RM2.8 juta bagi mendapatkan kelulusan untuk Felcra Berhad melabur RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual Berhad.
Turut hadir dalam prosiding hari ini TPR Datuk Faridz Gohim Abdullah dan Mohd Sophian Zakaria, manakala Bung Moktar diwakili peguam M. Athimulan dan Zizie Izette diwakili Datuk K.Kumaraendran dan Ridha Abdah Subri.
Law turut memaklumkan kepada mahkamah bahawa, lapan saksi pendakwaan ditawarkan kepada pihak pembelaan antaranya Pegawai Felcra Mariah Husain, Ahli Lembaga Pengarah Felcra Ismail Kasim, kerani Public Bank Cawangan Taman Melawati Nor Azreen Rosli dan Pegawai Forensik SPRM Badri Azni.
Namun, Kumaraendran berkata pihaknya tidak memerlukan saksi-saksi yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan pada masa ini dan mahkamah memutuskan kesemua saksi-saksi yang ditawarkan tidak diperlukan oleh kedua-dua peguam itu.
Perbicaraan kes itu bermula 2 Jan 2020 dan antara saksi pendakwaan yang dipanggil untuk memberi keterangan ialah bekas Pengurus Besar Pelaburan Felcra Adnan Yusof, Ahli Lembaga Pengarah (ALP) Felcra Dr Habibah Suleiman serta dua ejen pelaburan Public Mutual Madhi Abdul Hamid dan Norhaili Ahmad Mokhtar.
Terdahulu, Norsharil dan dua lagi penolong penguasa SPRM iaitu Hazlina Rahmat, 41, dan Saiful Amir Hamzah, 33, memberitahu mahkamah bahawa dua ejen pelaburan, Madhi dan Norhaili tidak pernah diugut, dipaksa atau dijanjikan supaya memberi keterangan untuk mengenakan Bung Moktar dan isteri semasa rakaman percakapan mereka direkodkan di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya pada 2016 dan 2018.
Hazlina iaitu saksi pendakwaan ke-28 berkata Norhaili berada dalam keadaan sangat baik, sihat, peramah dan tidak pernah mengadu apa-apa kepadanya termasuk diugut, semasa rakaman percakapannya diambil pada 2016.
Menjawab soalan Law, saksi itu berkata Norhaili dibenarkan makan, minum dan berehat sepanjang rakaman percakapannya diambil, selain beliau yang menemani saksi itu solat di surau.
Saiful Amir yang merupakan saksi pendakwaan ke-29 berkata keadaan bilik rakaman percakapan Norhaili pada 2018 adalah selesa, yang mempunyai dua kerusi untuk saksi dan pegawai perakam selain menafikan saksi itu pernah diugut dan dipaksa untuk memberi keterangan.
"Bilik itu tiada tingkap tetapi bercermin kaca dan mempunyai satu pintu sahaja. Saya merekod keterangan Norhaili di bilik tersebut, kerana mengikut arahan Ketua Pengarah SPRM pada ketika itu dan beliau faham setiap soalan yang ditanya," katanya semasa pemeriksaan utama oleh Law.
Sementara itu, Norsharil pula memberitahu mahkamah bahawa hanya beliau seorang sahaja yang merakam percakapan Madhi di bilik tersebut, dan tiada ugutan atau paksaan supaya ejen pelaburan itu memberi jawapan mengikut kehendaknya.
Ditanya Mohd Sophian adakah Madhi berada dalam ketakutan dan gelisah semasa rakaman percakapan diambil, Norsharil menjawab: Tidak ada sama sekali malah saksi itu dibenarkan untuk solat serta keluar masuk dari bilik rakaman percakapan itu.
Pada 3 Mei 2019, Bung Moktar, 64, didakwa atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500, sebagai dorongan mendapatkan kelulusan Felcra untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.
Bung Moktar dituduh menerima rasuah daripada ejen pelaburan Public Mutual Madhi Abdul Hamid menerusi Zizie Izette di Public Bank cawangan Taman Melawati di sini, antara 12.30 tengah hari dan 5 petang 12 Jun 2015.
Bung Moktar juga didakwa menerima suapan wang tunai RM337,500 daripada Norhaili di bawah nama Zizie Izette atas sebab dan di tempat sama pada 19 Jun 2015, manakala Zizie Izette, 44, berdepan tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.
-- BERNAMA


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo