NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

MP cadang henti guna MySejahtera susulan kebimbangan isu data peribadi


Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin mencadangkan untuk menamatkan penggunaan aplikasi MySejahtera, yang telah menjadi aplikasi utama kerajaan semasa pandemik Covid-19.

Chan berkata demikian di tengah-tengah pendengaran Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai penglibatan kerajaan dengan Entomo Malaysia Sdn Bhd (dahulunya KPISoft Malaysia Sdn Bhd) untuk membangunkan aplikasi itu tanpa kontrak.

Walaupun Putrajaya menegaskan semua data pengguna adalah milik kerajaan, Chan berkata ketiadaan kontrak bermakna tiada peraturan jelas ditetapkan tentang cara data peribadi diuruskan.

"Tiada apa-apa untuk mengawal penggunaan data yang diperoleh dalam tempoh ini," kata Chan dalam satu kenyataan.

Kementerian Kesihatan Khairy Jamaluddin mengakui pemilik lesen aplikasi MySejahtera mempunyai akses kepada data peribadi walaupun ia berada di bawah seliaan Kementerian Kesihatan.

Entomo, yang pada mulanya membangunkan aplikasi MySejahtera sebagai usaha "tanggungjawab sosial korporat" kepada kerajaan, telah menjual lesen permohonan itu kepada MySJ Sdn Bhd pada harga sekitar RM300 juta.

Kerajaan kini sedang berusaha untuk mendapatkan aplikasi itu tetapi menyasarkan jumlah yang "jauh lebih rendah daripada RM300 juta".

"Sangat mengejutkan bahawa tiada sesiapa, malah Majlis Keselamatan Negara (MKN), sanggup bertanggungjawab atas kecuaian siapa yang menyebabkan tiada sebarang kontrak dengan KPISoft.

“Kecuaian ini telah menyebabkan rakyat Malaysia menanggung kos 'jauh lebih rendah daripada RM300 juta' tetapi jelas dalam wilayah 'berjuta-juta'.

"Adalah aneh bahawa MKN sebagai penjaga keselamatan negara nampaknya tidak menyedari pelanggaran keselamatan negara seperti itu dan kini sedang lepas tangan dari isu ini.

"Mungkin sudah tiba masanya untuk menghentikan penggunaan MySejahtera sebegitu kerana jelas ia hanya menunggu masa data akan disalahgunakan secara komersil, malah mungkin menjejaskan keselamatan negara," kata Chan.

Sementara itu, Naib Presiden Muda Zaidel Baharuddin berkata MKN perlu memberi penjelasan mengenai cara ia membenarkan firma yang berpangkalan di Singapura untuk menguruskan data peribadi Malaysia.

Kerajaan telah menegaskan bahawa majoriti pemilik firma itu adalah rakyat Malaysia walaupun ia berpangkalan di luar negara.

"Bagaimanakah syarikat asing diberi kebenaran untuk menguruskan data peribadi setiap rakyat Malaysia tanpa kontrak dengan kerajaan Malaysia selain daripada perjanjian tanpa pendedahan?" katanya.

Zaidel menggesa pemimpin Bersatu Mohd Redzuan Md Yusof, yang merupakan menteri tugas khas di Jabatan Perdana Menteri ketika kerajaan menugaskan pembangunan aplikasi itu pada 2020 menjelaskan perkara itu.


............oo000oo...........
PENAFIAN 1
  Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                            ...............

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo