NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

IPT tidak dibenar naikkan yuran pengajianKUALA LUMPUR: Institut Pengajian Tinggi (IPT) tidak dibenarkan menaikkan yuran masing-masing berikutan penetapan moratorium ke atas kenaikan yuran sejak semester kedua sesi akademik 2019/2020.

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dalam kenyataan berkata, pihaknya menetapkan moratorium ke atas kenaikan yuran susulan penularan pandemik COVID-19 ketika itu.

"Ia dilakukan atas dasar keprihatinan dan cakna kebajikan rakyat khususnya penuntut IPT terutamanya ketika negara baru sahaja memasuki Fasa Peralihan Endemik bermula 1 April lalu.

"Justeru, IPT tidak dibenarkan untuk menaikkan yuran masing-masing," katanya.

Menurut kenyataan itu, kerajaan masih menanggung sepenuhnya kos operasi dan sumber kewangan yang disediakan bagi universiti awam (UA).

"UA masih mampu untuk melaksanakan tanggungjawabnya dalam memberi pendidikan kepada rakyatnya," katanya.

Sumber | BH Online


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo