NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Gaji minimum RM1,500 tetap dilaksanakan 1 Mei


KEMAMAN
- Kerajaan memberi jaminan pelaksanaan gaji minimum sebanyak RM1,500 akan tetap dilaksanakan bermula 1 Mei ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, perincian berhubung pelaksanaan skim gaji baharu itu akan diumumkan oleh Kementerian Sumber Manusia (KSM).

"Walaupun terdapat pelbagai cadangan dan rayuan, saya beri jaminan bahawa gaji minimum pada 1 Mei nanti akan tetap diteruskan.

"Cuma perinciannya akan dijelaskan Menteri Sumber Manusia," katanya ketika berucap pada Majlis Penyampaian Pampasan Bekas Pekerja Perwaja di Dewan Pejabat UMNO Bahagian Kemaman pada Ahad.

Kerajaan sebelum ini meluluskan pelaksanaan kadar gaji minimum baharu RM1,500 sebulan bermula 1 Mei ini di seluruh negara.

Pelaksanaan gaji minimum itu bagaimanapun akan hanya membabitkan majikan syarikat besar dan tidak membabitkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

Sementara itu, Ismail Sabri berkata, kerajaan akan meminda peruntukan agar guru gred DG 48 ke atas yang tidak terlibat dalam pentadbiran dibenarkan aktif dalam kesatuan.

“Saya sudah berhubung dengan Ketua Setiausaha Negara supaya perkara ini dipinda semula.
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo