NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kadar jangkitan sporadik COVID-19 tinggi di Sabah


KOTA KINABALU: Sabah mencatat kadar jangkitan tertinggi COVID-19 secara sporadik atau jangkitan dikesan melalui saringan bergejala dengan lebih 71 peratus daripada 2,717 kes baharu dilaporkan hari ini.

Jurucakap perkembangan harian COVID-19 Sabah, Datuk Masidi Manjun, berkata sebanyak 1,934 kes atau 71.18 peratus daripada jangkitan baharu hari ini dikenal pasti sebagai kes sporadik iaitu kes bergejala yang tidak diketahui punca.

Katanya, peratusan kes sporadik itu yang tertinggi dicatat di Sabah setakat ini, diikuti kes COVID-19 dikesan melalui saringan kontak rapat seramai 458 orang atau 16.86 peratus daripada jumlah kes hari ini.

"Sebanyak 23 daripada 27 daerah di Sabah juga memperlihatkan situasi sama, yang mana kes sporadik adalah terbanyak di daerah terbabit hari ini.

"Atas sebab inilah kita selalu mengingatkan rakyat mematuhi semua prosedur operasi standard (SOP) sepanjang masa sebagai benteng perlindungan daripada ancaman jangkitan virus COVID-19," katanya dalam kenyataan, malam ini.

Secara keseluruhan kes baharu di Sabah meningkat semula dengan banyak hari ini iaitu bertambah 481 kes kepada 2,717 kes berbanding 2,236 kes yang dilaporkan semalam.

Bagaimanapun, Masidi berkata, 99 peratus atau 2,690 daripada 2,717 kes baharu hari ini berada dalam Kategori 1 dan 2, diikuti empat kes dalam Kategori 3, manakala 17 kes dalam Kategori 4 dan enam kes lagi dalam Kategori 5.

Sebanyak tujuh kes kematian akibat COVID-19 turut dilaporkan di Sabah hari ini iaitu masing-masing dua kes di Kota Belud dan Tenom, manakala masing masing satu kes di Kota Kinabalu, Kinabatangan dan Sipitang, berbanding 24 kes kematian dilaporkan semalam.

Masidi berkata, seramai 3,985 pesakit COVID-19 dilaporkan sembuh di Sabah hari ini, manakala 1,543 pesakit masih menerima rawatan di hospital dan Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) termasuk 63 orang memerlukan penjagaan kritikal.

Sementara itu, katanya, Kota Kinabalu kembali mencatat kes empat angka dengan 1,350 kes iaitu 49.68 peratus atau hampir separuh daripada jumlah keseluruhan kes baharu di Sabah hari ini, selepas beberapa hari turun ke tiga angka sebelum ini.

"Bagaimanapun sebahagian besar jumlah kes di Kota Kinabalu adalah kes tertunggak (backlogs) yang baru didaftarkan dengan sebanyak 556 kes dicatatkan hari ini adalah kes tertunggak melebihi sembilan hari.

"Apa yang lebih membimbangkan ialah hampir 84 peratus kes baharu di Kota Kinabalu adalah kes jangkitan sporadik dalam komuniti," katanya.

Beliau berkata, sebanyak lima daerah mencatat kes tiga angka iaitu Penampang dengan 184 kes, diikuti Tuaran (131 kes), Papar (120 kes), Keningau (113 kes) dan Beaufort (108 kes).

Katanya, sebanyak 18 daerah lagi mencatat kes dua angka, manakala tiga daerah iaitu Semporna, Kalabakan dan Telupid masing-masing mencatat kes satu angka.

Mengulas Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Kanak-Kanak (PICKids), katanya, setakat hari ini Sabah berjaya melaksanakan pemberian vaksin kepada 53,371 daripada 411,400 kanak-kanak berumur antara lima hingga 11 tahun.

Sumber | BH Online
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo