NOTIS:

Belum ada lagi....

Siapa pencipta teknologi 5G sebenarnya?

05G merupakan sebuah rangkaian mudah alih generasi ke-5 dan boleh dikatakan bahawa ia adalah rangkaian terbaru yang direka untuk menghubungkan hampir semua orang termasuk mesin, objek dan juga peranti.

Disebalik kehebatan rangkaian 5G ini, terdapat beberapa pihak yang menjadi tulang belakang dalam penghasilan teknologi ini. Jom kami kongsikan siapa pencipta teknologi 5G yang sebenarnya.

Pasti ramai yang teruja untuk tahu.
Teknologi 5G dicetuskan oleh Michael Lemke, iaitu individu yang mempunyai kepentingan dalam kemunculan teknologi 5G. Khabarnya, dikatakan beliau sudah berkecimpung dalam dunia telekomunikasi selama hampir 24 tahun. Michael Lemke merupakan seorang ahli teknologi kanan di salah satu jenama mudah alih terkenal iaitu Huawei.
Kejayaan Penghasilan Teknologi 5G

Selepas teknologi rangkaian mudah alih berkembang pesat dan mencapai tahap 4G, Michael Lemke telah meramalkan kehadiran teknologi rangkaian kelima iaitu 5G. Bagi merealisasikan teknologi canggih ini, Jerman telah mempersiapkan segala kelengkapan melalui Universiti Teknologi Dresden.

Di universiti ini, terdapat makmal khas yang dinamakan 5G Lab Germany yang melibatkan 22 profesor dan bekerja dengan 600 pekerja untuk merealisasikan rangkaian 5G tersebut yang diketuai oleh Frank Fitzek dari Deutsche Telekom.

Tidak setakat pihak Jerman sahaja, Amerika Syarikat dan beberapa negara besar seperti Korea Selatan, China dan Jepun turut berlumba-lumba untuk menghasilkan teknologi 5G ini. Pada tahun 2016 juga, Google telah merancang untuk membangunkan rangkaian 5G yang dikenali dengan SkyBender.

Selain itu, sebuah rangkaian telekomunikasi, Verizon telah bekerjasama dengan beberapa nama besar seperti Nokia, Ericsson, Intel, Qualcomm dan Samsung dalam percubaan teknologi 5G ke atas bangunan dan juga trak khas.

Selepas beberapa percubaan oleh ramai pihak dalam menghasilkan teknologi 5G, pada akhir tahun 2019 ianya telah diperkenalkan secara meluas di Amerika Syarikat dan United Kingdom. Selain itu, pihak daripada Korea Selatan juga turut mengisytiharkan bahawa mereka adalah negara pertama melancarkan rangkaian telekomunikasi 5G.

Kesimpulannya, walaupun ramai pihak yang mengklaim bahawa mereka adalah pencipta teknologi 5G, namun kredit utama perlu diberikan kepada pengasas orthogonal matematik dan nombor. Tanpanya, kita tidak akan dapat untuk menghitung pelbagai data untuk menghasilkan teknologi 5G ini.

Dari segi kata yang mudah, teknologi 5G ini diciptakan oleh persaingan antara pihak yang membangunkan industri teknologi terbabit. - Majalah Labur

Sumber:............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo