NOTIS:

Belum ada lagi....

Saham Azam Baki: Timbul banyak persoalan tetapi kurang penjelasan

0
HANIFF KHATRI ABDULLA

PETALING JAYA: Terdapat banyak persoalan berbanding jawapan walaupun Suruhanjaya Sekuriti (SC) memberi kenyataan berhubung isu pemilikan saham Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki.

Peguam kanan, Haniff Khatri Abdulla berkata, hal ini kerana wujud isu utama iaitu membabitkan pemilikan saham dalam kalangan penjawat awam dan ia perlu diisytiharkan di samping menetapkan jumlah ditetapkan.

“Persoalannya, bilakah siasatan ini akan diadakan? Malah Pengerusi Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah, Tan Sri Dr. Rais Yatim telah menyatakan perkara sama bahawa ia wajar disiasat pihak berkuasa sama ada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) atau Ketua Pengarahnya untuk melihat jika ada pelanggaran undang-undang dalaman membolehkan tindakan tatatertib lanjut diambil,” katanya dalam Facebook beliau hari ini.

Ads by Kiosked

Semalam, SC menjelaskan bahawa inkuiri pemilikan saham oleh Azam tidak dapat memuktamadkan mengenai pelanggaran undang-undang di bawah Seksyen 25(4) Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (SICDA).

SC membuat kenyataan itu bagi menjawab pertanyaan mengenai Seksyen 25(4) SICDA berhubung akaun dagangan Azam.

Sehubungan itu, Haniff Khatri mengesa kerajaan menubuhkan jawatankuasa siasatan khas seperti yang disyorkan beliau dan pelbagai pihak.

“Adalah tanggungjawab Peguam Negara untuk mengambil peranan ini dalam menyelesaikan siasatan walaupun jika kita menerima kenyataan SC yang kononnya telah menutup siasatan dan tiada kesalahan berkaitan Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (Sicda),” katanya lagi.

Haniff  Khatri berkata, Azam sendiri wajar mencadangkan siasatan dibuat secepat mungkin kerana beliau pasti hendak membersihkan namanya.

“Azam tidak lagi bersalah walaupun dihadapkan ke mahkamah kerana segalanya bergantung kepada keputusan mahkamah kelak,” katanya. – UTUSAN ONLINE 
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo