NOTIS:

Belum ada lagi....

Negara gagal berpunca daripada rasuah

0
Timbalan Mufti Perak, Datuk Zamri Hashim membacakan khutbah Jumaat di Masjid Al-Hidayah, Taman Desa Mekar, Parit Buntar pada Jumaat.


IPOH - Perbuatan pecah amanah serta rasuah menjadi antara punca yang menyebabkan negara mengalami kegagalan dalam pelbagai dimensi merangkumi kepimpinan, ekonomi, sosial, pendidikan, sains dan teknologi.


Perkara itu ditegaskan dalam teks khutbah Jumaat yang dibacakan di seluruh masjid dan Surau Diri Jumaat di Perak.

Menurut khutbah tersebut, setiap perbuatan rasuah membawa kesan hiliran yang merencatkan pelbagai sektor lain kerana setiap sektor saling berangkai dan berkait.

Kebimbangan terhadap perlakuan pecah amanah dan rasuah semakin disuarakan malah rakyat berasa semakin kecewa serta bertambah hilang keyakinan terhadap kesungguhan negara untuk membasmi rasuah.

"Usaha mencegah dan membendung rasuah tidak memberi erti dan makna jika tidak ada kesungguhan di peringkat penguatkuasaan, penyiasatan, pendakwaan dan hukuman apatah lagi jika imej dan reputasi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kebelakangan ini turut tercalar dengan aduan dan laporan salah laku dalam kalangan para petugas Suruhanjaya berkenaan yang mengakibatkan kepercayaan dan keyakinan rakyat kian terhakis.

"Rasuah dilihat semakin membarah, menjejaskan keyakinan pelabur, menyebabkan kurang peluang pekerjaan dan meningkatkan pengangguran akibatnya rakyat semakin derita," jelas teks khutbah tersebut pada Jumaat.

Menurut khutbah tersebut, laporan, tangkapan, dakwaan dan isu sepanjang tahun 2021, menunjukkan keadaan rasuah di negara kita mencapai tahap yang semakin parah.

Katanya, adegan ‘suap’ dan ‘terima’, dan suapan yang bertopengkan derma seolah-olah perkara biasa dilakukan tanpa ada rasa malu dan langsung tidak menunjukkan sebarang ketakutan akan hari pembalasan di Padang Mahsyar.

--Sinar Harian............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo