NOTIS:

Belum ada lagi....

Mustahil Boleh Disalin, Sijil Vaksin MySejahtera Menggunakan Teknologi Rantaian-Blok

0

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), kini sekali lagi mengatakan yang mana sijil vaksinasi yang dimuatkan dalam MySejahtera tidak boleh dipalsukan, kerana menggunakan teknologi rantaian-blok yang mengelak ia boleh disalin dan diulang-cetak.

Namun, pemalsuan sijil vaksinasi hanya boleh timbul sekiranya pihak pengendali vaksinasi yang menyalah-gunakan kuasa dalam hal pemberlian sijil berkenaan.

Menteri MOSTI menyentuh berkenaan dengannya disebabkan oleh kes yang berlaku baru-baru ini melibatkan penahanan seorang doktor yang dipercayai menawarkan sijil suntikan vaksin Covid-19. Kes berkenaan kini telah diserahkan kepada polis untuk siasatan, dan ia dijangka menjurus kepada masalah integriti.

--AMANZ
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo