NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

China sedang memacu R&D khusus bagi Omicron


CHINA sedang mempercepatkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) vaksin COVID-19 khusus untuk membendung varian baharu, Omicron.
Perkembangan menyusul ketika mana seluruh dunia berdepan dengan penularan varian baharu, di sebalik China masih belum mencatatkan sebarang kes varian berkenaan.
Menurut Badan Pembangunan Vaksin COVID-19 di China, terdapat keperluan untuk menggunakan teknologi berbeza dengan vaksin sedia ada.
Ini kerana belum ada bukti kukuh melaporkan vaksin dapat mengelakkan penularan varian Omicron ini secara meluas.
Namun dengan pengambilan vaksin diyakini dapat mengurangkan komplikasi sekiranya dijangkiti varian yang dikategorikan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai varian membimbangkan (VOC).
Pengeluar vaksin China, Sinovac Biotech berkata ia sedang menilai sama ada vaksinnya berkesan terhadap Omicron atau syarikat itu perlu membangunkan vaksin baharu.
Pfizer-BioNTech pula sebelum ini menjangkakan lebih banyak data mengenai varian Omicron dalam masa dua minggu untuk membantu menentukan sama ada vaksinnya perlu diformula semula.
China masih belum meluluskan vaksin COVID-19 dibangunkan di luar negara. -ASTRO AWANI


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo