NOTIS:

Belum ada lagi....

KKM: Penerima vaksin Sinovac boleh mohon dos penggalak

0
KUALA LUMPUR – Umat Islam yang bakal menunaikan ibadah umrah dan merupakan penerima vaksin COVID-19 Sinovac boleh memohon dos penggalak di Pejabat Kesihatan Daerah yang berhampiran.

Suntikan dos penggalak merupakan sebahagian daripada syarat yang dikenakan Arab Saudi terhadap penerima vaksin buatan China.

Pegawai Kementerian Kesihatan (KKM) berkata, permohonan itu boleh dilakukan bila-bila masa sebelum mereka berlepas dengan syarat suntikan kedua vaksin berkenaan telah melebihi tempoh yang ditetapkan, lapor Awani hari ini.

Beliau berkata, penerima vaksin Sinovac boleh mendapatkan suntikan penggalak, sekurang-kurangnya tiga bulan menerima suntikan dos kedua.

“Kita sarankan mereka untuk membuat permohonan bila-bila masa untuk mendapatkan suntikan penggalak ini,” katanya.

Sebelum ini hanya mereka yang menerima suntikan vaksin Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson dan Moderna sahaja yang dibenarkan untuk menunaikan umrah dan haji. – BebasNews

............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo