NOTIS:

Belum ada lagi....

Daftar nama walk in dos penggalak mulai 22 Nov

016 NOV: Pendaftaran nama dalam senarai menunggu secara ‘walk in’ ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di fasiliti kesihatan swasta di seluruh negara akan dilaksanakan mulai Isnin ini.

Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 Penggalak (CITF-B) dalam satu kenyataan berkata, ia dipersetujui menerusi mesyuarat dipengerusikan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, hari ini.

Katanya, pendaftaran secara walk in itu akan dilaksanakan bagi lima kategori individu.

Pendaftaran secara walk in dos penggalak ini dipersetujui dalam mesyuarat hari ini yang dipengerusikan oleh Khairy.

Ia merangkumi individu layak pemberian dos penggalak, ingin mendapatkan suntikan secara lebih awal sebelum janji temu, belum menerima suntikan dos pertama atau kedua vaksin COVID-19, terlepas janji temu dan remaja berusia antara 12 hingga 17 tahun yang belum melengkapkan imunisasi.

“PIDF-B percaya pendekatan ini akan memudahkan dan menggalakkan individu yang layak secara sukarela menerima dos penggalak lebih awal tanpa perlu menunggu lebih lama.

“Mereka yang telah berjaya mendaftar akan dimasukkan dalam senarai menunggu terlebih dahulu dan akan dihubungi oleh pengamal perubatan swasta terbabit sekiranya ada pembatalan janji temu vaksin dalam MySejahtera,” katanya lagi.

Selain itu, pendaftaran juga boleh mendaftar menerusi telefon atau emel.

Untuk senarai PPV yang terlibat, orang ramai boleh melayari www.protechhealth.com.my bermula Isnin ini.

Khairy pada Khamis lalu, dilaporkan berkata, sebanyak 40 peratus golongan sasaran diberikan janji temu untuk mendapatkan pelalian dos penggalak vaksin COVID-19 tidak hadir untuk menerima suntikan masing-masing.

Situasi berkenaan jelas menimbulkan kebimbangan kerana jumlah kehadiran penerima untuk dos pertama dan kedua vaksin, sebelum ini menerusi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) adalah lebih tinggi iaitu 95 peratus.

http://www.pnbbcportal.com/2021/11/16/daftar-nama-walk-in-dos-penggalak-mulai-22-nov


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo