NOTIS:

Belum ada lagi....

Terengganu: Peralihan ke Fasa 3 ditangguh akhir September

0

KUALA TERENGGANU: Peralihan Terengganu ke Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN) mungkin ditangguhkan kepada selewat-lewatnya akhir bulan ini berbanding jadual asal pada awal bulan ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, kelewatan itu disebabkan penggunaan katil di wad Unit Rawatan Rapi (ICU) bagi pesakit Covid-19 yang masih lagi tinggi iaitu kira-kira 60 peratus.

Katanya, berdasarkan syarat Majlis Keselamatan Negara (MKN), kebenaran peralihan fasa memerlukan maksimum 50 peratus kadar penggunaan katil ICU.

“Dari segi kadar pengambilan vaksin, sebenarnya kita sudah melepasi Fasa 3 cuma kekurangan ketika ini adalah bilangan katil ICU yang membataskan hasrat untuk beralih.

“Tetapi kita menjangkakan selewat-lewatnya sebelum akhir bulan September kita boleh keluar ke Fasa 3,” katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Misi Kebajikan Bersamamu di Dewan Sivik Buluh Gading, di sini hari ini.

Buat masa ini, Perlis, Sarawak dan terbaharu Negeri Sembilan sudah beralih ke Fasa 3 manakala Labuan pula sudah berada pada Fasa 4 PPN. 

– UTUSAN ONLINE

............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo