NOTIS:

Belum ada lagi....

SPR seru 5.8 juta bakal pemilih buat semakan SPPA

0

30 SEPT : Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) menyeru 5.8 juta bakal pemilih berumur 18 tahun dan ke atas supaya membuat Semakan Pra-Pendaftaran Pemilih Automatik (SPPA) yang akan diadakan pada 1 Oktober sehingga 30 Oktober ini.

Menurut Setiausaha SPR, Datuk Ikmalrudin Ishak menerusi satu kenyataan, suruhanjaya tersebut akan mempamerkan maklumat bakal pemilih untuk memberi peluang menyemak dan mengesahkan rekod mereka dengan SPR.

“Untuk membuat semakan SPPA, ia boleh dibuat dengan dua cara, iaitu pertama, dengan menggunakan aplikasi MySPR SPPA di pautan http://mysprsppa.spr.gov.my.

“Cara kedua pula ialah bakal pemilih perlu hadir ke 594 tempat semakan SPR di seluruh negara dan mengimbas kod QR Bahagian Pilihanraya Parlimen,” jelasnya.

Dalam tempoh SPPA ini menurut Ikmalrudin, mana-mana warga negara Malaysia berumur 18 tahun ke atas yang masih belum mendaftar sebagai pemilih boleh menyemak, mengesahkan maklumay dan membuat aduan sebekum didaftarkan sebagai pemilih secara automatik.

“Sekiranya bakal pemilih tidak lagi tinggal di alamat yang dipaparkan, mereka dinasihati untuk mengemaskini alamat kad pengenalan mereka di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) selewat-lewatnya pada 31 Oktober ini,” katanya.

Bagi sebarang pertanyaan berhubung SPPA ini, orang ramai diminta untuk menghubungi mana-mana pejabat Pilihanraya Negeri atau Hotline SPR di talian 03-88927018 atau melayari portal www.spr.gov.my.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo