NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kongres Ekonomi Rakyat capai lapan resolusi

SHAH ALAM - Kongres Ekonomi Rakyat anjuran Sekretariat Kongres Rakyat 2.0 yang diadakan pada Ahad berjaya mencapai lapan resolusi Pelan Tindakan Ekonomi Rakyat (PTER) bagi membantu ekonomi negara menangani kesan penularan Covid-19.

Pemudah cara bengkel dalam kongres tersebut, Profesor Dr Anuar Ahmad berkata, resolusi pertama yang diputuskan pada acara tersebut ialah membina rangkaian kerjasama aktiviti ekonomi rakyat yang menuruti syariat ALLAH SWT.

Menurutnya, resolusi kedua yang dipersetujui adalah pembentukan sebuah jawatankuasa bertindak bagi mengambil kesempatan daripada peluang ekonomi yang disediakan oleh agensi kerajaan.

“Ketiga, membentuk kluster bidang-bidang ekonomi dengan menggunakan teknologi terkini seperti persatuan dan sosial media. Keempat, menubuhkan ekosistem ekonomi yang bekerjsama dan saling menyokong di antara satu sama lain.

“Kelima, membina koperasi ekonomi rakyat yang menggalakkan ahlinya terlibat dalam bidang ekonomi. Keenam, menubuhkan mekanisme wakaf ekonomi bagi menyediakan peluang atau akses kepada latihan dan kemahiran modal serta pembinaan infrastruktur ekonomi melalui wakaf.

“Ketujuh, menyediakan mekanisme untuk menggalakkan aktiviti ekonomi bagi generasi masa hadapan dan yang terakhir menggalakkan usahawan ekonomi untuk mencari ilmu serta pengalaman di sepanjang hayat,” katanya ketika membacakan draf resolusi tersebut pada akhir kongres berkenaan.

Kongres Ekonomi Rakyat yang diadakan secara maya itu terbahagi kepada tiga pembentangan, satu diskusi dan tiga sesi bengkel disertai oleh 15 wakil pemain ekonomi yang memberikan pandangan dan cadangan bagi tiga sektor utama iaitu pertanian, usahawan mikro, kecil dan sederhana serta pelancongan.

Mengulas lanjut, Anuar berkata, kesemua resolusi tersebut berkemungkinan disampaikan kepada kerajaan untuk dipertimbangkan.

Katanya, Sekretariat Kongres Rakyat 2.0 turut bercadang untuk mengadakan acara sedemikian secara berkala bagi tujuan melibatkan lebih ramai pemain ekonomi negara dari pelbagai sektor.

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/article/161023/BERITA/Nasional/Kongres-Ekonomi-Rakyat-capai-lapan-resolusi


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo