NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kecaman kepada Maksym Koval, Malaysia mohon maaf secara terbuka

MEGAT D Shahriman (kanan) bertemu Olena Zaitseva (tengah) di Tokyo hari ini. - IHSAN MAJLIS PARALIMPIK MALAYSIA

Ketua Kontinjen Negara (CDM), Datuk Seri Megat D Shahriman Zaharuddin membuat permohonan maaf kepada Setiausaha Majlis Paralimpik Ukraine, Olena Zaitseva atas kecaman yang dilemparkan terhadap atlet mereka, Maksym Koval.

Koval diisytiharkan pemenang pingat emas acara lontar peluru F20 selepas atlet negara, Muhammad Ziyad Zolkefli dibatalkan penyertaannya kerana kelewatan memasuki bilik menunggu.

Katanya, beliau sudah menjelaskan kepada Zaitseva mengenai reaksi negatif rakyat Malaysia terhadap keputusan yang tidak menyebelahi Ziyad selain sikap fanatik mereka tambahan ia berlaku pada hari kemerdekaan negara iaitu pada 31 Ogos.

Maksym Koval dikalungkan pingat emas ekoran pembatalan Muhammad Ziyad Zolkefli dalam saingan lontar peluru.

Selaku Ketua Kontinjen Malaysia, beliau turut rasa terkilan apabila mendapat tahu penyertaan Ziyad dibatalkan kerana kesilapan teknikal dan percaya bahawa insiden itu telah memberikan pengajaran buat dirinya serta seluruh pasukan mengenai kepentingan menghormati masa.

“Dalam pertemuan singkat itu, saya yang ditemani Setiausaha Agung Majlis Paralimpik Malaysia telah berhubung dengan Ketua Kontinjen Ukraine bagi meleraikan kekusutan termasuk berjanji untuk mengekalkan hubungan baik dua hala antara Malaysia dan Ukraine.

“Olena Zaitseva turut memberi jaminan bahawa akan menyampaikan mesej permohonan maaf daripada kita buat seluruh rakyat Ukraine.

“Beliau mengakui kerajaan Ukraine turut kesal dengan insiden yang terjadi. Saya berharap dengan tindakan ini dapat meredakan keadaan demi menjaga nama baik Malaysia,” katanya




............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo