NOTIS:

Belum ada lagi....

ROS jawab Najib, PAS tangguh pemilihan sebelum tempoh Mesyuarat Agong tamat

0
Pemilihan UMNO yang terakhir diadakan pada 30 Jun 2018
Pendaftar Pertubuhan (ROS) menolak dakwaan bahawa ia mengamalkan double standard ketika memutuskan penangguhan pemilihan parti berkenaan adalah tidak sah. Najib Razak melalui hantarannya di Facebook bertanya mengapa langkah serupa tidak dilakukan terhadap PAS yang juga membuat penangguhkn pemilihan kepemimpinan parti berkenaan.

Menurut Ketua Pengarah ROS, Jasri Kasim, PAS telah memutuskan untuk menangguhkan pemilihan partinya ketika kepimpinan sedia ada masih tempoh memegang jawatan berkenaan.

"PAS mengemukakan permintaan untuk menangguhkan sebelum berakhirnya masa sekarang," 

Semalam, Najib mempersoalkan ROS yang mengatakan keputusan Umno untuk menangguhkan pengundian menjelang 18 bulan tidak sah, dan bahawa pemegang jawatan sekarang telah menyelesaikan penggal 2018/2021 pada 30 Jun.

Bekas presiden Umno itu mengatakan tindakan serupa juga turutdibuat oleh PAS dan tidak mendapat sebarang bantahan daripada pihak ROS.

PAS juga telah mengumumkan bahwa ia akan menangguhkan pemilihannya, yang terakhir diadakan pada bulan Juni 2019, hingga setelah pemilihan umum berikutnya.

Sementara itu, keputusan RoS bahawa penggal Majlis Tertinggi Umno sudah berakhir pada 30 Jun boleh memberi implikasi terhadap keputusan parti yang dibuat setelah tarikh tersebut.

Walaubagaimana pun, Jasri mengatakan ia memerlukan kajian yang teliti terhadap perlembagaan parti sebelum komen dapat dibuat.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo