NOTIS:

Belum ada lagi....

PPV Grand Season gagal kawal SOP ditegur

0
Pusat pemberian vaksin (PPV) berkenaan gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP), sekali gus berisiko mencetus jangkitan Covid-19.

PUTRAJAYA : Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mahu pihak berkuasa mengatasi segera isu kesesakan warga asing di dua lokasi Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Kuala Lumpur seperti yang tular dalam media sosial hari ini.

Beliau mengakui terkejut melihat video yang tular itu termasuk ada yang mengabaikan prosedur operasi standard (SOP) dan penjarakan sosial.

“Saya terkejut melihat video keadaan di PPV Rumah Prihatin Hotel Grand Seasons dan PPV Bukit Jalil hari ini yang penuh berpusu-pusu sehingga mengabaikan SOP.

“Saya harap pihak penguat kuasa dapat memastikan keadaan pekerja asing bersesak-sesak seperti ini tidak berulang lagi kerana ia boleh menyebabkan penularan wabak,” katanya menerusi hantaran di Facebook, hari ini.

Katanya, beliau juga akan menghubungi pihak berkaitan serta Polis Diraja Malaysia (PDRM) supaya kejadian sedemikian dapat ditangani segera.

Hari ini, tular rakaman video mengenai situasi agihan vaksin Covid-19 di PPV Rumah Prihatin Hotel Grand Seasons, Kuala Lumpur yang dikongsi netizen.

Menerusi video itu, ratusan pekerja warga asing mengabaikan SOP termasuk tidak menjaga penjarakan sosial ketika beratur bagi mendapatkan vaksin di PPV berkenaan.

Video berdurasi 5 minit itu yang dimuat naik pemilik asal @bondaumirahtaib turut tular di laman media sosial apabila rata-rata rakyat menyifatkan kejadian seumpama itu menjadi antara penyebab utama peningkatan kes harian Covid-19. 

– UTUSAN ONLINE


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo