NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Penerima vaksin Pfizer mungkin disuntik setiap tahun


WASHINGTON - Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Pfizer, Albert Bourla berkata dalam satu temu bual pada Khamis bahawa para penerima vaksin Covid-19 keluaran syarikat ubat-ubatan itu kemungkinan memerlukan suntikan ketiga dalam tempoh setahun.
Beliau juga menyatakan bahawa para penerima vaksin itu juga mungkin disuntik pada setiap tahun bagi membendung penularan pandemik tersebut.

"Kemungkinan terdapat keperluan untuk suntikan ketiga iaitu antara enam dan 12 bulan sebelum divaksinkan semula pada setiap tahun," tambahnya seperti dilaporkan AFP.

Setakat ini para penyelidik tidak mengetahui berapa lama perlindungan yang diberikan oleh vaksin Covid-19 ke atas manusia bagi menghalang jangkitan Covid-19.

Satu kajian pada awal bulan ini yang dikeluarkan oleh Pfizer menunjukkan suntikan vaksin keluarannya berkesan lebih 91 peratus bagi melindungi para penerimanya daripada dijangkiti pandemik tersebut.
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo