NOTIS:

Belum ada lagi....

Pegawai Timbalan Menteri meninggal dunia kerana COVID-19

0KUALA LUMPUR: Pegawai Tugas-Tugas Khas kepada Timbalan Menteri Pelancongan, Seni, dan Budaya, Datuk Jaimin Samitah meninggal dunia akibat COVID-19, petang semalam.

Allahyarham dilaporkan meninggal dunia pada jam 4.30 petang ketika menerima rawatan di sebuah hospital di sini, selepas disahkan dijangkiti virus itu, minggu lalu.

Timbalan Menteri Pelancongan, Seni, dan Budaya, Datuk Guan Dee Koh Hoi ketika mengesahkan perkara itu memaklumkan beliau mendapat perkhabaran duka itu daripada ahli keluarga Jaimin pada jam 5 petang, semalam.

"Kali terakhir kami bersama ketika Mesyuarat Khas Dewan Rakyat di Parlimen pada 29 Julai lalu dan kira-kira jam 4 atau 5 petang, saya bersama empat pengiring termasuk Jaimin melakukan ujian saringan COVID-19 sebelum keluar Parlimen dan kami semua disahkan negatif.

"Selepas Mesyuarat Khas Dewan Rakyat ditangguhkan, saya pulang ke Sabah dan pada Isnin lalu, Jaimin yang masih berada di Kuala Lumpur memberitahu yang dia berasa tidak sihat dan saya minta dia buat ujian saringan COVID-19 sekali lagi," katanya kepada BH, hari ini.

Beliau berkata, Jaimin disahkan positif sebelum dikuarantin dan dirawat di sebuah hospital sejak Isnin minggu lalu sehinggalah menghembuskan nafas terakhir, semalam dan dikebumikan, hari ini.


Menurut Guan Dee, beliau amat bersedih dengan pemergian Jaimin dan mengucapkan takziah kepada keluarganya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau dalam satu hantaran di Facebook, tengah malam tadi memaklumkan berita kematian Jaimin disahkan selepas beliau menelefon adiknya, Datuk Seri Sabin Samitah.

Katanya, beliau dimaklumkan jenazah Jaimin akan dikebumikan di Cyberjaya, hari ini.

"Datuk Jaimin adalah Timbalan saya ketika saya dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah.

"Saya akan abadikan kenang kenangan keperibadian dia yang senang bergaul dengan senyuman namun tegas dalam pendirian. Kita kehilangan seorang pemimpin yang telah banyak melabur jasa bakti kepada masyarakat," katanya.

Jaimin yang berasal dari Ranau, Sabah adalah Ahli Majlis Tertinggi Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) Sabah yang juga Penyelaras Parlimen Ranau selain dilantik sebagai Pegawai Tugas-Tugas Khas kepada Guan Dee.

Jumaat lalu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, dalam satu kenyataan, memaklumkan sebanyak 85 kes positif dikesan di Parlimen hasil saringan menggunakan Polimerase-Transkripsi Terbalik (RT-PCR).

Katanya, 56 kes dikenal pasti melalui saringan sebelum Mesyuarat Khas Dewan Rakyat dan empat lagi ialah kes kontak rapat.

Jelasnya, 17 kes lagi dikesan berkaitan semasa persidangan Dewan Rakyat berlangsung, termasuk lima kes baharu yang dilaporkan antara 30 Julai hingga 5 Ogos lalu dan tiga kes kontak rapat.

"Lapan kes melalui saringan sebelum Mesyuarat Khas Dewan Negara. Setakat ini, enam sampel berkemungkinan besar ialah varian delta yang dikesan melalui saringan menggunakan ujian PCR Genotyping Assay," katanya.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo