NOTIS:

Belum ada lagi....

Mahkamah Rayuan tangguh pendengaran kes tuntutan RM10.3 juta LHDN terhadap anak perempuan Najib

0
Nooryana Najwa anak kedua Najib Razak, bekas perdana menteri.
Mahkamah Rayuan hari ini menangguhkan pendengaran permohonan kerajaan bagi mencabar keputusan Mahkamah Tinggi tahun lalu yang menolak mengeluarkan ringkasan penghakiman dalam saman terhadap anak perempuan Najib Razak berhubung tunggakan cukai sebanyak RM10 juta.

Pendengaran rayuan kes oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang pada mulanya dijadualkan hari ini kemudian ditangguh kepada 15 Disember depan, kata peguam Nooryana Najwa seperti dipetik The Edge.

Menurut laporan portal itu, tiada alasan diberikan berhubung penangguhan tersebut.

Nooryana, anak kedua Najib dari perkahwinannya dengan Rosmah Mansor, dinamakan sebagai defendan dalam saman yang difailkan LHDN pada Julai 2019 selepas beliau gagal menyerahkan borang cukai pendapatan bagi penilaian dari 2011 hingga 2017.

LHDN menuntut RM10,335,292.36 dengan kadar faedah tahunan sebanyak 5% dari tarikh penghakiman hingga tarikh realisasi, kos, dan pelepasan seperti yang dilihat munasabah oleh mahkamah.

Pada 26 Ogos tahun lalu, Mahkamah Tinggi Shah Alam menolak permohonan LHDN bagi ringkasan penghakiman.

Ringkasan penghakiman adalah keputusan mahkamah tanpa pendengaran kenyataan daripada saksi.

Mahkamah turut mendapati sijil yang ditunjukkan oleh kerajaan sebagai bukti jumlah tanggungan cukai dan kebolehbayaran tidak ditandatangani oleh ketua pengarah LHDN seperti yang disyaratkan di bawah Seksyen 142 Akta Cukai Pendapatan 1967.

Sumber | Malaysianow
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo