NOTIS:

Belum ada lagi....

Gagal patuh arahan Noor Hisham, tiga hadiri mesyuarat PAC di Parlimen positif COVID-19

0
Kakitangan Parlimen dan ahli-ahli Parlimen serta pengamal media diarah untuk melakukan ujian kendiri susulan terdapat kes positif Covid-19 melibatkan kakitangan Parlimen, pada 29 Julai. Gambar: Bernama
Seorang ahli Parlimen yang menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) di Parlimen minggu lalu disahkan positif Covid-19.

Difahamkan dua pegawai ahli Parlimen itu turut disahkan positif.

Menurut sumber, ahli PAC yang hadir sidang minggu lalu dan turut hadiri prosiding PAC antara 26 dan 28 Julai.

Kes baru ini adalah susulan pengesahan lebih dari 80 jangkitan di Parlimen sepanjang sidang khas Dewan Rakyat yang dihentikan serta-merta pada 29 Julai berikutan arahan Ketua Pengarah Kesihatan Noor Hisham Abdullah supaya bangunan Parlimen dikuarantin.

Noor Hisham berkata sekurang-kurangnya enam kes di Parlimen melibatkan sampel varian Delta berdasarkan ujian PCR Genotyping Assay.

Pengerusi PAC mengabaikan Noor Hisham, mengatakan pertemuan akan diteruskan

Pengerusi PAC Wong Kah Woh mengatakan cadangan ketua pengarah kesihatan untuk menangguhkan mesyuarat jawatankuasa terpilih adalah tidak masuk akal.
Pada minggu lepas, Pengerusi PAC menegaskan akan meneruskan mesyuarat jawatankuasa pilihan khas walaupun terdapat cadangan ketua pengarah kesihatan untuk menangguhkan semua mesyuarat Parlimen selama dua minggu kerana risiko tinggi penyebaran Covid-19.

Dalam satu kenyataan, Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Umum (PAC) Wong Kah Woh mengatakan cadangan Dr Noor Hisham Abdullah untuk menangguhkan pertemuan itu "tidak masuk akal".

"Mesyuarat PAC ini adalah untuk membincangkan isu berkaitan pembelian vaksin. Menteri Kesihatan dan Ketua Pengarah kesihatan akan dipanggil. Ini adalah proses ketiga berkenaan isu ini. "

Walau bagaimanapun Wong Kah Woh  menerima surat dari setiausaha Dewan Rakyat sekitar jam 3.30 petang, mengatakan Noor Hisham telah mencadangkan agar semua mesyuarat jawatankuasa terpilih ditangguhkan selama dua minggu.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo