NOTIS:

Belum ada lagi....

Gagal lengkap vaksin, tidak boleh masuk Pasar raya serta dine-in

0

KOTA KINABALU: Hanya individu lengkap dua dos vaksin sahaja dibenarkan mengunjungi pasar raya serta dine-in dalam restoran.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Masidi Manjun berkata, Prosedur Operasi Standard (SOP) baharu itu berkuatkuasa serta-merta.

"SOP ini termasuklah mereka yang sebagai pekerja serta semua pelanggan Pasar raya dan Hypermarket selain berstatus risiko rendah COVID-19 melalui aplikasi MySejahtera.

"Penggunaan aplikasi Mysejahtera diwajibkan di semua kawasan yang mempunyai capaian internet. Pengecualian hanya diberikan di kawasan yang tidak mempunyai capaian internet.


"Suhu badan melebih 37.5 darjah celsius dan tidak memakai pelitup muka tidak dibenarkan memasuki premis," katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.


Beliau berkata, operasi hotel dan penginapan dibenarkan bagi pelanggan dalam daerah dengan syarat pekerja dan pelawat juga lengkap dua dos vaksinasi.


Katanya, aktiviti rentas daerah di Sabah masih belum dibenarkan. Namun, pergerakan pasangan jarak jauh dan ibu bapa yang ingin berjumpa anak berumur di bawah 18 tahun dibenarkan merentas daerah dalam negeri dengan syarat mendapat kebenaran Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan mengemukakan dokumen berkaitan.


"Kerajaan masih mengekalkan SOP hanya dua orang wakil isi rumah dalam sebuah kenderaan untuk keluar membeli barangan keperluan harian.

"Maksimum tiga orang dalam kenderaan hanya kepada pesakit dibenarkan bagi mendapatkan rawatan atau perubatan," katanya.

Menurutnya, kanak-kanak dibawah 12 tahun tidak dibenarkan berada di dalam premis perniagaan dan kemudahan awam kecuali perubatan, pendidikan, kecemasan serta senaman. Individu berumur melebihi 70 tahun pula tidak digalakkan.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo