NOTIS:

Belum ada lagi....

Felda setuju tambah baik pelarasan hutang peneroka

0

SHAH ALAM – Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) bersetuju untuk menambah baik pelaksanaan inisiatif pelarasan pinjaman peneroka.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, penambahbaikan itu melibatkan tiga perkara iaitu peneroka yang tidak mempunyai pinjaman dengan Felda akan menikmati insentif tanggungan kos tanam semula dengan kadar yang akan ditentukan kemudian.

“Kedua, penghapusan penuh kepada peneroka bersama Felda yang mempunyai baki hutang di bawah RM5,000 yang juga akan menikmati insentif tanggungan kos tanam semula dengan kadar yang akan ditentukan kemudian.

“Ketiga, peneroka bersama Felda yang mempunyai baki pinjaman RM5,001 hingga RM50,000 akan menikmati had bayaran kembali (BK) bulanan pinjaman lebih rendah,” katanya menerusi kenyataan yang disiarkan di Facebooknya pada Selasa.
Mustapa menambah, penambahbaikan itu berdasarkan maklum balas dan cadangan daripada libat urus serta turun padang sebelum ini bagi memastikan semua peneroka mendapat manfaat pelaksanaan insitiatif terbabit.

Katanya, dua isu utama yang dibangkitkan oleh peneroka berkaitan tawaran pelarasan pinjaman peneroka adalah jumlah pelarasan pinjaman yang dianggap tidak adil dan peneroka kurang faham dengan beberapa terma dalam dokumen perjanjian.

“Kerajaan melalui Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri dan Felda mendengar cadangan-cadangan ini,” katanya.

Mustapa berkata, bagi memberikan pemahaman lebih jelas kepada peneroka, addendum (tambahan) kepada perjanjian pelarasan pinjaman peneroka akan dikeluarkan dalam tempoh terdekat.

Sumber  : sinarharian


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo