NOTIS:

Belum ada lagi....

COVID-19 is real! (Video)

0
𝗖𝗢𝗩𝗜𝗗-𝟭𝟵 𝗜𝗦 𝗥𝗘𝗔𝗟

Sebentar tadi, sempat menonton LIVE di Instagram rasmi @shuibsepahtu. Jujur, ini LIVE yang sangat meruntun jiwa dan membuka mata kita semua tentang bahaya sebenar COVID-19. Berulang kali Shuib menyebut, bahawa 𝗖𝗢𝗩𝗜𝗗-𝟭𝟵 𝗜𝗦 𝗥𝗘𝗔𝗟.

Difahamkan, pembantu rumah Shuib disahkan positif sebelum ini. Segalanya berlaku dengan pantas. Pembantu rumah hanya pergi membuang sampah di luar rumah dan kebetulan terjumpa kawan dan BERSALAMAN. Selepas disahkan positif, seluruh keluarga Shuib pun menjalani swabtest dan mendapat keputusan positif sebelum negatif.

Difahamkan juga, pembantu rumah Shuib telah pun meninggal dunia Jumaat lalu, disusuli dengan isteri beliau iaitu Allahyarhamah Siti Sarah yang meninggal subuh tadi. Segalanya berlaku sangat pantas. Dalam LIVE yang berdurasi lebih kurang sejam itu, Shuib sempat berkongsi sesuatu yang sangat penting.

Subuh sebelum jenazah diuruskan, Shuib diberikan kebenaran untuk menatap wajah terakhir bidadarinya itu. Pada waktu sama, jururawat yang bertugas sempat berpesan agar Shuib menyampaikan sesuatu kepada rakyat Malaysia. Mungkin, pemergian arwah isterinya dapat membuka lebih banyak mata tentang kepentingan vaksin.

Pesan jururawat itu, tolonglah ambil vaksin sebab ia dapat melindungi diri dan orang lain daripada dijangkiti oleh wabak ini. Ya; memang tidak semua yang menerima vaksin akan dijamin sihat dan tidak dijangkiti. Probability untuk dijangkiti itu masih ada kerana vaksin sifatnya hanya melindungi. Tetapi, jika terjangkiti Covid-19 dan sudah divaksin, tubuh badan kita akan lebih kuat untuk melawan wabak itu terutamanya menghalang untuk menjangkiti keseluruhan paru-paru.

Difahamkan lagi, Shuib baru sahaja menerima vaksin pertama. Manakala, arwah isterinya BELUM DIVAKSIN. Disebabkan itu jugalah, doktor yang merawat memberitahu keadaan paru-paru arwah sudah dipenuhi dengan Covid-19. Kurang perlindungan dan dalam keadaan sarat mengandung, mungkin risikonya lebih tinggi. Namun kita akur, semua yang berlaku adalah ketentuan-Nya. Kita reda.

Shuib sempat berpesan dalam LIVE tadi, agar semua rumah menyimpan alat Oximeter untuk memeriksa paras oksigen dalam badan. Katanya, paras normal perlulah pada angka 96. Jika angka jatuh ke 95 atau 94 ke bawah, jangan tangguh. Teruslah ke hospital. Dalam keadaan sebak, Shuib sempat berkongsi kisah beberapa hari lalu, bahawa arwah isterinya menunjukkan bacaan Oximeter pada paras rendah iaitu 93. Namun tidak diendahkan oleh Shuib kerana menyangka semuanya baik-baik saja dan itulah sesalnya yang paling berat.

Cerita Shuib lagi, arwah isterinya selalu berpesan agar dia dan anak-anak mengamalkan pengambilan vitamin untuk menguatkan imuniti badan. Tapi Shuib tidak terlalu fokus kepada pesanan itu. Hanya sekadar dengar dan angguk. Sekarang, jika waktu boleh diundurkan semula— tentulah dia akan menelan segala macam vitamin sebab ternyata 𝗖𝗢𝗩𝗜𝗗-𝟭𝟵 𝗜𝗦 𝗥𝗘𝗔𝗟. Ujar Shuib, jika ada vitamin A-Z sekalipun, dia akan telan. Pemergian arwah isterinya benar-benar menyedarkan dia tentang bahaya wabak ini. 

Pada saya, apa yang dikongsikan oleh Shuib tadi sangat betul. Hakikat, kita akan ambil mudah soal wabak ini selagi belum kena pada badan sendiri. Selagi masih sihat dan kuat, kita akan menganggap wabak ini SELMAT. Tapi sekali terkena, menyesal sudah tidak berguna lagi. Sudah hampir dua tahun terkurung dalam rumah, mungkin jiwa kita tertekan dan bosan. Tetapi jangan sesekali melupakan wabak ini. Ingatlah, sudah lebih 10 ribu nyawa terkorban dalam negara kita akibat wabak ini dan angka itu terus MENINGKAT setiap hari! 

Yes, 𝗖𝗢𝗩𝗜𝗗-𝟭𝟵 𝗜𝗦 𝗥𝗘𝗔𝗟. Sekarang bukan lagi masa untuk bersuka ria, atau menyalahkan siapa-siapa. Jagalah diri sendiri dan keluarga terdekat anda. Patuhlah kepada SOP. Duduklah rumah jika tidak ada urusan penting di luar sana. Amalkan gaya hidup sihat, makan vitamin, periksa kadar oksigen setiap hari dan paling penting, AMBIL VAKSIN!

Vaksin diri anda dan orang kesayangan anda. Lindung diri, lindung semua. Kepada yang sudah pergi asbab dari wabak ini, kita sedekahkanlah Al-Fatihah buat mereka. Moga segala amalan diterima Allah SWT dan dipermudahkan urusan di alam sana.

Ingat, sesiapa sahaja boleh pergi akibat wabak ini. Allah SWT sedang memilih. Bersedialah dengan rohani dan amalan yang cukup. Kita tak pernah tahu, bila giliran kita dan bagaimana pengakhiran kita. Hargai orang-orang sekeliling anda, luangkanlah waktu sebaiknya. Ciptalah memori indah bersama. Insya-Allah. Semoga wabak ini segera diangkat, lenyap dari bumi dan dunia ini. Aamiin! 

Yang menulis,
Nursyafiqah Roslan
Sabah, Malaysia.

Cnp
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo