NOTIS:

Belum ada lagi....

Banjir di Kedah akibat fenomena kepala air, seorang mangsa masih lagi belum ditemui

0
Empat pekerja Jerai Hill Resort dihanyutkan dalam banjir kilat berikutan kejadian 'kawasan tadahan hutan hujan' yang berlaku di Gunung Jerai dekat sini kira-kira pukul 4.30 petang hari ini. -Perhormat dari Jabatan Bomba dan Penyelamat

Empat pekerja Jerai Hill Resort dihanyutkan dalam banjir kilat berikutan kejadian 'kawasan tadahan hutan hujan' yang berlaku di Gunung Jerai dekat sini kira-kira pukul 4.30 petang hari ini.

Tiga berjaya berenang dengan selamat manakala mangsa keempat masih belum dijumpai.

Operasi mencari dan menyelamat (SAR) sedang dijalankan untuk mengesan pekerja resort yang hilang yang dikenali sebagai Mohamad Syahruzi Muhamad, 40.

Timbalan Pengarah Bahagian Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Kedah, Mohamadul Ehsan Mohd Zain berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.38 petang sebelum pasukan penyelamat bergegas ke lokasi kejadian.

Satu daripada tiga mangsa yang terselamat dari banjir kilat cedera di bahu dan dikejarkan ke hospital .

"Dua yang lain, Muhamad Soleh Abdul Halim, 30, dan Muhammad Siraj Munir Muhamad Abdul Malek, 33, berjaya menyelamatkan diri tanpa sebarang kecederaan

"Kami masih mencari satu mangsa, yang mungkin dihanyutkan oleh air deras dari puncak gunung," kata Mohamadul Ehsan yang mengetuai operasi SAR.

"Bagaimanapun, kami sedang menunggu unit Operasi Taktikal Khas dan Pasukan Penyelamat Malaysia (STORM) dan Pasukan Penyelamat Bawah Air bagi membantu" katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Banjir dari kawasan hulu juga menyebabkan banjir kilat di dua kampung di Yan dan Merbok, di mana lebih daripada 10 rumah mengalami kerosakan.

"Buat masa ini SAR dilakukan bersama dengan polis, tentera, Pasukan Pertahanan Awam dan anggota Bomba dan Penyelamat dari stesen Guar Chempedak," katanya.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo