NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Usaha pintu belakang Anwar gagal, usul undi tidak percaya buntu

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal menggunakan pintu belakang untuk memaksa usul undi tidak percaya pada sidang khas Dewan Rakyat hari ini.

Pihak pembangkang pada mulanya mahu memaksa Ordinan Darurat dibahaskan dan diundi, tetapi Parlimen hari ini diberitahu bahawa ordinan berkenaan telah dibatalkan pada 21 Julai yang lalu.

Selain itu kerajaan juga tidak bercadang untuk menyambung Proklamasi Darurat yang akan tamat pada 1 Ogos depan.

Dua keputusan yang dibuat oleh kerajaan itu telah menyebabkan sebarang usaha untuk memaksa sidang khas Parlimen supaya meluluskan undi bagi usul tidak percaya gagal.

Sebelum ini difahamkan juga Anwar dan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi telah mengemukakan usul undi tidak percaya kepada kerajaan dan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bagaimanapun usul berkenaan ditolak kerana ia dikemukakan kurang daripada 14 hari daripada tempoh ditetapkan oleh Dewan Rakyat.

Anwar dan Zahid sebelum ini berhasrat untuk mengadakan undi tidak percaya terhadap Muhyiddin dan yakin bakal mendapat sokongan majoriti ahli parlimen.

Dijangkakan Anwar dan Zahid kemudiannya akan mengadap Yang di-Pertuan Agong untuk mempersembahkan bahawa mereka berjaya membuktikan kerajaan hari ini tidak mempunyai sokongan majoriti.

Setelah gagal pada hari pertama berbuat demikian, kumpulan Anwar dan Zahid tentu tidak akan duduk diam dan akan mencuba lagi sepanjang lima hari Parlimen bersidang.

Hari pertama persidangan memperlihatkan Muhyiddin kini berada selangkah di hadapan pihak yang mahu menjatuhkan beliau dan kerajaan pimpinannya.

Melihatkan senario hari pertama Dewan, ia lebih menunjukkan sikap buruk wakil rakyat pembangkang yang tidak berminat untuk membincangkan isu pandemik Covid-19 dan kaedah menanganinya.

Ketika Muhyiddin membentangkan Pelan Pemulihan Negara (PPN) mereka tidak berminat untuk mendengar, sebalik terus membuat bising hinggakan Perdana Menteri meminta ahli parlimen bertafakur dan membaca surah Al-Fatihah kepada mereka yang telah meninggal dunia akibat Covid-19, tenggelam dalam hiruk-pikuk kebisingan pemimpin pembangkang dan yang paling lantang ialah pemimpin DAP, Lim Guan Eng.

https://suaramerdeka.com.my/usaha-pintu-belakang-anwar-gagal-usul-undi-tidak-percaya-buntu/

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo